Děti chtějí totéž co dospělí

Vydáno:

Co se stane, když dáte skupině dětí 3 000 Kč s tím, že je mohou utratit za něco, co pomůže jejich škole? Zkusili jsme to s žákovskými parlamenty registrovanými na www.skolaprodemokracii.cz a máme radost z toho, jak žáci s prostředky naložili.

Děti chtějí totéž co dospělí
Mgr.
Eliška
Bucvanová,
lektorka a metodička, CEDU - Centrum pro demokratické učení, o. p. s.
Parlament na ZŠ Raspenava pořádal k oslavě Dne dětí zábavné akce pro děti ze školky. Na FZŠ v Ústí nad Labem to bylo sportovní dopoledne pro 1. stupeň. Pro malé děti připravili jejich starší spolužáci řadu úkolů. Prostředky parlament využil zejména na nákup odměn pro malé soutěžící.
Na prvostupňové spolužáky se zaměřil i parlament ZŠ Mládežnická v Trutnově. „Parlamenťáci“ pečlivě vybrali místo na chodbě a vybavili je sedacími polštáři. Vznikla tak čítárna, kde mohou malí spolužáci o přestávkách odpočívat, číst si a také se zde konají zasedání prvostupňového parlamentu.
Všechny spolužáky se podařilo zapojit parlamentu ze ZŠ Janáčkovo náměstí v Krnově, kde celé pololetí probíhá soutěž tříd. Každá třída pod taktovkou parlamentu připravuje zábavné a vzdělávací akce pro další třídy, nejprve si ale každá vytvořila vlastní název, moto a erb a prezentovala se dalším třídám.
Na ZŠ U Pošty v Chrasti „parlamenťáci“ často organizují celoškolní besedy se zajímavými absolventy školy a rodáky města. Finance využili na zakoupení flipchartu a nástěnky, které mohou používat při informování spolužáků o nadcházejících akcích, při zasedáních parlamentu i při zmíněných besedách.
V Olomouci parlament ZŠ Nedvědova připravil pro spolužáky vzdělávací projekt na téma Vesmír. „Parlamenťáci“ vytvořili prezentace, interaktivní hry, výtvarnou dílnu a vesmírnou dráhu pro své spolužáky ze 4. a 5. tříd. Zapojili i starší žáky, kteří ve výtvarné výchově tvořili planety, jimiž vyzdobí školu.
Na ZŠ a MŠ Ruská v Litvínově parlament nezůstal jen ve škole, uspořádal projekt „Litvínov na dlani“. Žáci celé školy absolvovali na 22 exkurzí do zajímavých míst ve městě (podniky, úřady, pamětihodnosti). Díky příspěvku pořádají „parlamenťáci“ v městské galerii výstavu, kde se žáci o zážitky dělí s veřejností.
Žákovský parlament je skupina dětí, které vám pomohou ve škole zlepšit atmosféru zábavnými i vzdělávacími akcemi. Často se zaměřují také na zvelebení fyzického prostředí školy, a to s minimálními náklady, neboť do vymalování chodby zapojí nejen vlastní ruce, ale i rodiče nebo třeba dobrovolné hasiče.
KDE NA TO BRÁT ČAS? MÁME JE PŘEDEVŠÍM NĚCO NAUČIT!
Právě projekty, které žáci realizují samostatně, je rozvíjejí ve všech možných oblastech: učí se slušně formulovat svůj názor, respektovat druhé, organizovat poměrně rozsáhlé akce, spolupracovat. V tomto projektu, který podpořila Nadace Karla Janečka, jsme rozvíjeli i finanční gramotnost a psaní, neboť žáci museli sestavit položkový rozpočet a o projektu podat srozumitelnou, čtivou zprávu ve formě krátkých článků, které najdete na www.zakovskeparlamenty.cz.
Máte žákovský parlament a chcete načerpat inspiraci? Registrujte se na www.skolaprodemokracii.cz, v místě, kde se potkávají školy s žákovskými parlamenty. Pomocí mapy snadno najdete nejbližší parlamenty ve vašem okolí. Do září 2015 je registrace bezplatná.

Související dokumenty