Cena za inovace ve vzdělávání Eduína 2014

Vydáno:

Obecně prospěšná společnost EDUin vyhlásila výsledky 2. ročníku ceny Eduína, která vznikla s cílem upozornit odbornou i laickou veřejnost na inovativní počiny v českém vzdělávání. Chceme tak ukázat na konkrétní příklady, kdy držíme krok s vývojem společnosti i technologií, a zároveň ocenit lidi, kteří se nebojí vymýšlet a zavádět pozitivní změny do našeho školství a vůbec celé sféry vzdělávání.

Cena za inovace ve vzdělávání Eduína 2014
Mgr.
Miroslav
Hřebecký
 
koordinátor ceny, EDUin, o. p. s.
Nominovat bylo možné jedince, školy a organizace působící v České republice, jež jsou autory
zajímavého projektu vedoucího k nějaké inovaci ve vzdělávání.
Projekty nebyly omezeny jen na školství, mnoho z nich bylo z oblasti neformálního vzdělávání, kam se stále více a více přesouvá těžiště lidského poznávání i učení.
Hodnotícími kritérii byly:
 
originalita/inovativnost
(Je to opravdu novinka? Mění to něco? Směřuje to kupředu?);
 
funkčnost
(snadnost, pochopitelnost);
 
užitečnost
(K čemu to uživatelům bude? Co to způsobí?);
 
přenositelnost
(Mohou to použít i následovníci? Lze dobře šířit?).
V odborné porotě zasedlo sedm osobností, které svojí profesí i zájmy pokrývají pestrou paletu vzdělávacích aktivit - od primárního po terciární školství, IT technologie, neformální vzdělávání, metodickou podporu až po média. Jedno místo v porotě je vyhrazeno výherci předchozího ročníku, takže letos jím byla loňská vítězka z nadace Proměny (projekt Zahrada hrou).
Oproti minulému ročníku se sešlo více nominací, celkově 76. Z nich odborná porota vybrala devět finalistů. O těch hlasovala veřejnost prostřednictvím internetu, a rozhodla tak o pořadí tří nejlepších projektů ucházejících se o Cenu veřejnosti. Ze stejných devíti finalistů vybrala odborná porota své favority pro
Cenu odborné poroty
a
pořádající EDUin
samostatně uvedl do
Auly slávy
osobnost, která se dlouhodobě a systematicky zasloužila o přínos českému vzdělávání.
Škála nominovaných projektů byla velmi široká až od autorských počinů jednotlivců, přes projekty jednotlivých škol až po české mutace nadnárodních programů. Od hnutí aktivních středoškoláků až po dobrovolnou aktivitu nadšených seniorů.
Internetové hlasování probíhalo od 15. do 21. listopadu a 25. 11. byli vyhlášeni během slavnostního večera vítězové všech 3 kategorií.Ti si mohli odnést nádherné umělecké artefakty, které pro tento účel vytvořila ZUŠ Hostivař Praha.
PROFILY DEVÍTI FINALISTŮ
Audiovizuální vzdělávací portál jsns.cz
(Člověk v tísni, o. p. s.) - komplexní portál, který nabízí učitelům všechny potřebné materiály pro výuku konkrétního tématu - metodiku, pracovní listy, související dokumenty a zdroje a především dokumentární filmy a zvukové nahrávky - to vše na témata lidských práv, globálního rozvojového vzdělávání, moderních československých dějin, sociální problematiky, občanské angažovanosti nebo mediálního vzdělávání.
Brána ke vzdělávání - školní čtenářské kluby
(Nová škola, o. p. s.) - projekt chce posílit vzdělávací příležitosti dětí předškolního a mladšího školního věku se specifickými vzdělávacími potřebami, se zvláštním důrazem na děti z nepodnětného nebo sociálně slabého prostředí. Jde o typ volnočasové aktivity. V tuto chvíli už fungují kluby na 12 místech v ČR a projekt má připraven komplexní systém kroků k dalšímu rozvoji.
Hejného metoda
(H-mat, o. p. s.) - dnes již v mnoha zemích známá metodika výuky matematiky prof. Milana Hejného, který navazuje na práci svého otce. Jde v ní nejen o didaktiku matematiky, ale i rozvoj osobnosti dítěte, to vše je založeno na 12 elementárních principech, které metodika rozvíjí. Děti díky metodě matematika baví a zvládají příklady, nad nimiž se zapotí mnozí dospělí. Jsou vydány učebnice pro první stupeň ZŠ, pilotuje se stupeň druhý, celkem už podle Hejného vyučuje přes 350 základních škol (9 %).
Mapa společenských stereotypů
(Dox) - učební materiál pro středoškoláky, který pomáhá nastartovat diskusi o vlastních stereotypech v nás skrze mapy a figurky představující objekty nejčastějších stereotypů - staří lidé, Romové nebo homosexuálové. Aktivita chce nastavit zrcadlo přirozené lidské potřebě „škatulkovat“.
Mapy učebního pokroku
(Scio) - příspěvek autorů k podpoře formativního hodnocení na školách. Jde o nástroj, který slouží ke sledování individuálního učebního pokroku žáka. Zpracován je pro 6 vzdělávacích oblastí: český jazyk, matematická gramotnost, čtenářská gramotnost, přírodovědná gramotnost, angličtina a společenské vědy. Díky evropskému projektu je dostupný školám zdarma.
Podpora rodičovských iniciativ
(ČOSIV + nadace OSF) -projekt zaměřený na podporu sdružení rodičů hendikepovaných dětí s cílem posílit síť rodičovských iniciativ, nabídnout jim platformu pro spolupráci a pomoci jim se zvýšením politické participace. Probíhaly kulaté stoly a workshopy, vše nyní ústí do přípravy kampaně
Rodiče za inkluzi.
ProStředoškoláky
(Pro středoškoláky, z. s.) - jejich motto je:
„Na střední můžeš objevit svůj talent. Nebo ho taky pohřbít na zbytek života.“
Projekt je unikátní především svými aktéry - vznikl zdola, od samotných středoškoláků, odkud to běžně nečekáme, ač si to toužebně přejeme. Jde o proaktivní zástupce generace, která umí vzít šance i svůj osud do vlastních rukou. Projekt se snaží vyhledávat a zprostředkovávat příležitosti pro studenty, organizuje semináře a poskytuje aktivním středoškolákům diskusní platformu.
Senioři píší Wikipedii
(Wikimedia) - V loňské Eduíně byl nominován projekt
Studenti píší Wikipedii
. Tím se tak trochu inspiroval prof. Jan Sokol, nadšený wikipedista, a inicioval hnutí
Senioři píší Wikipedii.
V této podobě jde o projekt zatím světově ojedinělý, který má velký potenciál se rychle rozšířit do celého světa. Ocenitelné je především to, že se projekt snaží zapojit do používání a tvorby online encyklopedie skupinu, která je zde doposud zastoupena velmi skromně, přestože právě senioři mají díky svým celoživotním zkušenostem a znalostem velký potenciál tuto databázi informací obohatit. Wikipedie může být novou platformou, kde by starší generace předávaly své vědomosti generacím mladším.
Studentská Agora 2014
(Agora CE, o. p. s.) - jde o již 10. ročník debatní soutěže. Cílovou skupinou projektu jsou studenti středních škol, kteří mají zájem o veřejné dění. Účastníci se učí používat správné a věcné argumenty, vyhledávat informace, naslouchat a reagovat na partnera v diskusi a přesvědčit ostatní o svých názorech. Důležitá je také neverbální komunikace. Projekt se celkově snaží zlepšit debatní prostředí v ČR a prosadit debatování za výukovou metodu na středních školách jako vhodnou cestu rozvoje dovedností i osobnosti.
KDO SE STAL VÍTĚZEM JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ?
Aula slávy - cena za dlouhodobý a systematický přínos vzdělávání
PhDr. Jana Nováčková, CSc.
- Společnost pro mozkově kompatibilní vzdělávání, spoluautorka seminářů Respektovat a být respektován
Cena odborné poroty
1. místo
Hejného metoda výuky matematiky
(prof. RNDr. Milan Hejný, CSc., H-mat, o. p. s.)
2. místo
Brána ke vzdělávání - školní čtenářské kluby
(Nová škola, o. p. s.)
3. místo
Mapy učebního pokroku
(Scio, s. r. o.)
Cena veřejnosti
1. místo
- 726 hlasů -
Brána ke vzdělávání - školní čtenářské kluby
(Nová škola, o. p. s.)
2. místo
- 674 hlasů -
Hejného metoda výuky matematiky
(prof. RNDr. Milan Hejný, CSc., H-mat, o. p. s.)
3. místo
- 610 hlasů -
Audiovizuální vzdělávací portál jsns.cz
(Člověk v tísni, o. p. s.)
Celkem bylo v hlasování veřejnosti uděleno 3757 hlasů.
Na stránkách najdete i katalog všech projektů nominovaných v dosavadních ročnících ceny. Vyhledávat v něm lze podle nejrůznějších kritérií a filtrů - nabízíme jako zásobárnu tipů k inovaci českého vzdělávání.
Doporučujeme věnovat pozornost i dalším projektům mimo finálovou devítku. Při tak velkém počtu soutěžících byla konkurence veliká a odstup od finalistů byl často velmi těsný. Je třeba upozornit na fakt, že
jen část projektů je zaměřena na inovaci přímo školního vyučování.
Paleta oceněných ukazuje, že
vzdělávání se do značné míry přesouvá mimo školu, proměňuje se v celoživotní proces
a stále větší roli v něm hrají a budou hrát neformální podoby vzdělávání.
Průběh soutěže i kvalita přihlášených projektů vedly k velké spokojenosti pořadatele, EDUin je rozhodnut pokračovat v organizování Eduíny i do budoucna. Podrobnosti o ceně, výsledky a přehled všech nominací najdete na adrese

Související dokumenty