Celorepubliková soutěž Školní časopis roku 2014

Vydáno:

Nejlepší školní časopisy roku 2014 ocenila Asociace středoškolských klubů v osmém ročníku soutěže Školní časopis roku. Odborná porota složená ze zástupců partnerů soutěže - Syndikát novinářů, Vyšší odborná škola publicistiky, Deník a Národní informační centrum pro mládež - udělila ceny nejzajímavějším titulům vydávaným na základních a středních školách v České republice. V dalších kategoriích hodnotila porota také grafickou podobu, titulní stranu a obsah jednotlivých časopisů.

Celorepubliková soutěž Školní časopis roku 2014
MgA.
Petr
Kantor
 
pedagog a expert na neformální vzdělávání, Asociace středoškolských klubů ČR
NEJLEPŠÍ ŠKOLNÍ ČASOPISY
Titul
Školní časopis roku 2014
získala školní redakce
Komár
z Havířova (kategorie střední školy) a redakce
Babický školáček
z Babic nad Svitavou (kategorie základní škola 1. stupeň). Obě tyto redakce obhájily loňský úspěch. Poprvé cenu získala redakce
Čmáranice
ze Sázavy (kategorie základní škola 1. + 2. stupeň) a redakce
Písařík
z Nezamyslic (kategorie základní škola 2. stupeň).
ČASOPISY NA ŠKOLÁCH
Hlášky učitelů, fotky z akcí nebo rozhovory se zajímavými studenty plní stránky více než 400 českých školních časopisů. Některé z nich si žáci tvoří sami, s jinými jim pomáhají učitelé.
Většinou jsou ale učitelé pouze rádcem. Je tomu tak i u jednoho z nejlépe hodnocených časopisů Jihomoravského kraje Gilotina, který vydávají studenti gymnázia v brněnských Řečkovicích.
„Vychází už osmnáct let. Připravují ji studenti společně s jednou z učitelek. Zaměřují se na to, co se děje ve škole i mimo ni, na to, co je baví. Vydávají ji jednou měsíčně a stojí deset korun,“
vysvětlil ředitel školy Peter Krupka. Školu navíc nestojí vydávání časopisu skoro žádné peníze.
„Máme totiž sponzorskou dohodu s tiskárnou,“
dodal Krupka.
Na jiných školách připravují studenti časopis sami. Tak už čtrnáct let vznikají Gympl Times na znojemském gymnáziu.
„Náš časopis má stálou redakci o čtrnácti lidech a dohromady se podílíme na přípravě každého čísla. Jeden z nás se zvlášť zaměřuje na grafické zpracování. Pravidelně oslovuji také studenty mimo redakci nebo i bývalé absolventy naší školy, kteří nám do časopisu mohou přispět zajímavým tématem,“
přiblížila šéfredaktorka Karolína Pelíšková, která v redakci pracuje půl druhého roku.
NENÍ DŮLEŽITÉ VYHRÁT, ALE INSPIROVAT SE
Na prvním místě není rivalita mezi redakcemi, ale vzájemná inspirace. Proto se redakce nemusí dlouze rozmýšlet, zda je vhodné jejich časopis přihlásit a zda v konkurenci obstojí. I když si jsou vědomi nedostatků, dostanou příležitost
inspirovat se navzájem na krajských nebo na celostátním setkání.
Součástí těchto setkání je výstava všech periodik, které si děti a mládež vytvářejí pro sebe a své okolí. Zároveň se školní časopisy, které se účastnily minulých ročníků, půjčují u Asociace středoškolských klubů. Školní redakce si tak sama připraví výstavu školních časopisů přímo ve své škole.
Mimoto partneři soutěže z řad novinářů nabízejí
exkurze
ve svých médiích nebo přijdou za redakcí na novinářský workshop. Inspiraci v oblasti médií také nabízí každoroční žurnalistický tábor, na němž se setkávají zástupci školních redakcí nejen z České republiky, ale také z Polska, Slovenska nebo Maďarska. Tábor se koná na přelomu dubna a května a následně o letních prázdninách v Českém Těšíně. Zdarma je pro výherce soutěže a za poplatek pak pro všechny zájemce.
ČLÁNEK MĚSÍCE
Přiblížit práci jednotlivých členů redakcí školních časopisů a podpořit mladé autory reportážních nebo uměleckých článků - to jsou dva důvody, pro které funguje v rámci akce Školní časopis roku měsíční soutěž, která oceňuje autory jednotlivých článků. Články autoři zasílají průběžně a porota na konci každého měsíce vyhodnotí jednotlivé vítěze kategorie do 15 let a kategorie do 22 let.
SOUTĚŽ ŠKOLNÍ ČASOPIS ROKU
Soutěž je zařazena do oficiálních soutěží
Talent centra
Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Je
celorepublikovou soutěží školních časopisů
a je otevřená pro všechny, kteří vydávají časopisy nebo noviny v tištěné nebo elektronické podobě pro své spolužáky a kamarády. Soutěž je tak přístupná i redakcím, které nepůsobí přímo na škole, ale fungují například u domů dětí a mládeže nebo tvoří oddílový časopis.
Pro účast v celorepublikové části soutěže je potřeba úspěšně projít krajským kolem, které je organizováno zvlášť pro každý kraj od ledna do března daného roku. Pro účast v soutěži stačí vyplnit přihlášku do příslušného krajského kola a zaslat na adresu krajského organizátora.
Hodnocena je celková úroveň časopisu, originalita obsahu, tematická pestrost, aktuálnost ve vztahu k místu, kde časopis vychází, prostor pro názory žáků, studentů a pedagogů, originalita grafického zpracování, původní fotografie, kresby. V každé kategorii je pak vyhlášeno pořadí.
Více informací o soutěži naleznete na www.skolnicasopisroku.cz.

Související dokumenty