Čekání na Godota aneb Co škola potřebuje: vzdělávání pedagogů, nebo práci s psychodynamikou skupiny?

Vydáno:

V posledních sedmi letech pracuji zvláště s pedagogickými týmy, kde má zadavatel, nejčastěji ředitel školy, potřebu pracovat s klimatem sborovny. V tomto textu bych se chtěla zmínit o té nejčastější formě chování pedagogických sborů, se kterou se setkávám.

Čekání na Godota aneb Co škola potřebuje: vzdělávání pedagogů, nebo práci s psychodynamikou skupiny?
PhDr.
Helena
Vrbková
 
psycholožka, vedoucí sebezkušenostních výcvikových skupin KVP
Nejčastěji bývám do sboroven zvána vedením, které vnímá ohrožení plynoucí ze vztahů mezi týmem pedagogů a vedením. Někdy je pozvání ovlivněno aktuální krizí vztahů, jindy stížnostmi rodičů na školu nebo nedostatečnou kázní dětí, která začíná být větším problémem, než se původně zdálo. Občas se najde vedení, které po rekonstrukci budovy a zakoupení nákladné výpočetní techniky hodlá zdokonalit ještě personální součást díla. Výjimečně mě zve osvícený ředitel, který chce předejít výše jmenovaným okolnostem.
CÍLE A OČEKÁVÁNÍ
Očekávání mívá podobu změny k lepšímu, ale nebývá přesněji specifikováno. Teprve v první fázi kontaktu je třeba
hledat konkrétní očekávání
a to potom konfrontovat s podmínkami v podobě možného času spolupráce, možností finanční úhrady a v neposlední řadě i s našimi schopnostmi věci ovlivnit. Zdaleka ne každý problém je možné řešit, a je tedy ve fázi kontraktování s vedením třeba tento fakt jasně pojmenovat a celé jednání vést v seriózním duchu reálných změn a držet se dosažitelných cílů. Bývá časté, že si vedení objedná práci se sborovnou a realizátoři ani nejednají o tom, co by mohla tato práce měnit.
Chceme změnu klimatu, nebo získání informací?
Problém lze vidět ve faktu, že školy nakupují, ale i pouze konzumují někým delegované vzdělávací programy, které nejednou nabízí pod hladinou vzdělávání i práci s kolektivem. Je-li pak takový program vymyšlen pro několik škol najednou, nejlépe zadarmo, je nasnadě, že se na obou dvou stranách setkají vykonavatelé programu a jeho konzumenti
bez valné osobní investice a bez konkretizovaných očekávání.
Situace, kdy se skupina učitelů jede vzdělávat třeba v komunikačních dovednostech či managementu třídy, ale v podstatě jede saturovat potřebu odpočinku, dobré nálady a tzv. vystoupení z náročné výuky, není nikterak výjimečná. Na této okolnosti je nebezpečné to, že při konzumaci vzdělávání je uspokojováno zcela něco jiného. A to formou nepojmenovanou, nedotaženou, bez valné profesionální úrovně.
Tým pedagogů si trochu odpočine, pobaví se, upustí páru napětí a únavy, ale
vlastní práce s klimatem je realizovaná neřízeně na pozadí vzdělávání.
Pokud máme seriózně uvažovat o změně klimatu ve skupině dospělých lidí, které se utváří po dobu měsíců nebo i let, je logické, že to nikdo
nedovedeme změnit za jeden víkend.
Je to stejně naivní, jako by pacient se skoliózou páteře předpokládal, že pobyt na víkendu, kde s ním budou rehabilitovat, mu narovná páteř. Efektivní práce se změnou skupinových norem je vždy dlouhodobá, ale má význam a při dobré práci s psychodynamickými faktory můžeme dosáhnout velmi slušných efektů. Ovšem za předpokladu profesionálního uchopení problematiky dané školy, vedení, kolektivu. Nikoliv jen tak mimochodem.
Co tedy udělat pro dobrý počátek práce s klimatem pedagogického sboru?
Především začít co nejobjektivnějším pohledem na stav skupiny. Úmyslně nezačínám diagnostikou, neboť si myslím, že je to úzký přístup k poměrně široké problematice. Kdybychom jen diagnostikovali stav skupiny, unikl by nám celý svět vztahů v komunitě, kde pedagogové žijí, vztahy se zřizovatelem, vztahy s rodiči, konkurenční boj s ostatními školami. Diagnostikovat pouze kolektiv bez těchto souvislostí by bylo jako se dívat na problém klíčovou dírkou. Jen problematika „vynášení informací ze sborovny mezi rodiče a veřejnost“ by stála za celý článek.
„Vynášení“
je často způsobeno právě nedostatkem pocitu sounáležitosti pedagoga se svou pedagogickou skupinou. Tento pocit se vytváří ve skupinových procesech, ale kdy k nim má dojít? Kdy se skupina pedagogů sejde, kdy má možnost své skupinové vztahy prožít, pojmenovat a případně s nimi pracovat? Že je třeba pracovat se třídami, je přijatým faktem, ale jak v systému můžeme chtít dobře pracovat se třídami, když sama skupina dospělých je neošetřovaná?
PŘÍKLAD
Po sedmi letech se pedagogický sbor rozhodl podat petici proti řediteli se základním steskem, že svou práci nevykonává dobře a s následným výčtem objektivních pochybení. Celý tým byl dlouhodobě veden formou boje dvou skupin proti sobě, který řediteli poskytoval jistotu, že agrese nebude namířena na něj. Do mnoha problémů byla přizvávána rodičovská veřejnost. Nikoliv však z potřeby sdílet společný cíl, ale s tendencí vytvářet na pedagogy tlak a brát si rodiče jako alibi k rozhodování.
Nově nastoupivší ředitelka po řádném konkurzu podědila vedle skvěle udržované budovy velmi nedobře vedený pedagogický tým. Skupinu lidí zvyklých kritizovat v kabinetních kuloárech a rozebírat všechny ostatní jen ne sebe. Zvyklých na fakt, že když se neozvou, bude vše v pořádku a nikdo nebude po nich chtít nic za čáru běžného pedagogického dne. Nová ředitelka chtěla. Ne náhodou se říká, že nové koště dobře mete. Pedagogové, ačkoliv někde uvnitř věděli, že to, co dělá, je zdravé, si nemohli pomoci, skupinová norma upevňovaná po celou řádku let pracovala dál v neprospěch zdravých tendencí. V momentě mého vstupu do procesu skupinových vztahů byli v prostoru nejen živí lidé, ale také jejich výtvory v podobě několika anonymů směřovaných zřizovateli, několik vtažených rodičovských skupin v podobě petic proti škole a ohlašující se inspekce.
Výstupem byla práce zaměřená na vyváření bezpečí ve skupině, prostor a čas pro mluvení o potřebách jednotlivců, kabinetů i stupňů školy. Sblížení vedení a pedagogů nad společnou prací. V psychodynamice skupinových vztahů otevření rovin mechanismů, které bránily zdravým tendencím. Celkově se při práci kladl důraz na odklon od běžného provozního režimu k lidštější podobě komunikace v duchu „jde nám přeci o to samé, byť se k tomu stavíme třeba naprosto odlišně“. Věty, které zní naprosto obyčejně a nijak objevně, že? To, co dělá z těchto vět na jedné straně prázdné pojmy, nebo na straně druhé reálně naplněné myšlenky, je právě jedna z částí práce s psychodynamikou skupiny.
 
 
V této škole všichni věděli, co je třeba, ale nikdo si z počátku nechtěl sednout a mluvit o tom, co se děje v té naší sborovně mezi námi. Všichni v prvé fázi věděli, jak by to mělo být, ale v momentě, kdy byla přesunuta odpovědnost na skupinu, dostávala se do obran. Bylo třeba tyto obranné mechanismy odkrývat, pojmenovávat a pracovat s důvodem jejich vzniku, tak aby nemusely být nutností. Tedy opět práce s různými prožitky jistot a nejistot. Čekali, že přijede někdo, odborník, vědátor, spasitel a řekne jim, CO mají dělat, a ono to potom zabere. Tato varianta očekávání dává naději a umožňuje nic moc neměnit, tedy nedostat se do ohrožení a změn, které by vyžadovaly investice, někdy jen časové, jindy v podobě rozhodnutí ne vždy populárních a především zvýšení pracovního nasazení.
Po dvouleté spolupráci se sborovna dostala do fáze, kdy sama chodila s potřebami měnit různé věci v procesu výuky, vztahů s dětmi, rodiči i mezi sebou navzájem. Přestalo vynášení, přestaly chodit anonymy, čas od času se v procesu supervize vyskytly i konfrontace postojů a názorů, ale byla navozena opakovaně atmosféra, že zdravé konflikty, tj. pojmenované, kdy obě dvě strany usilují o změnu k lepšímu, jsou odrazem zdravé skupiny víc než sladké úsměvy a rezignovaná emigrace do kabinetů, kde se v hovorové bitvě stává každý generálem a znalcem, co by mělo být, kdyby. Práce krok za krokem měnila postoje a normy.
Skupina lidí, kteří mají pochroumané stereotypy chování, skupina dospělých, často velmi vzdělaných lidí fungujících ve školství, umí pracovat a fungovat v kategorii vzdělávání. A tak se na jedné straně schází
zadavatel
– škola –, toužící po bezbolestné změně, nejlépe rychlé a snadno realizovatelné, která by nikoho neohrozila, pedagogický tým by „neremcal“ a vše dobře proběhlo. A na straně druhé někdo, kdo chce prodat svou službu. Ale nedá mi nevrátit se k onomu příměru. Má-li člověk porušený pohybový stereotyp s následnou skoliózou páteře, nepomůže mu ani přednáška, ani zakoupení úžasné knihy, nepomůže mu jednorázový výjezd s rehabilitací, ale kontakt s fyzioterapeutem a poctivá pravidelná práce a cvičení. Bez vlastní investice námahy se toho moc nezmění. V některých pedagogických týmech, tak jako ve výše uvedeném případě, to trochu připomíná scénář, který jsem si pro sebe nazvala „čekání na Godota“,
čekání na něco, co už konečně zabere.
A zatímco sborovna i vedení čeká, situace se chronifikuje.
Tým rezignuje, školitelé se střídají, nezdravá nálada se ve sborovně šíří
jako nenápadná plíseň. Vedení začíná víc ošetřovat fakt, aby sborovna neremcala, než prvotní problém, který vede k celé řadě drobných remcání, které se časem v psychodynamice spojí do skupinové normy. Někdy je v požadavku na školitele, aby učitele uvolnil, propracoval se syndromem vyhoření. Ale skupina, která nemá čas a prostor k ventilaci svých procesů, prožitků, nemá možnost aktivně řešit to, co ji tíží ve vztahu k žákům, ale i k sobě navzájem, dříve či později začne vytvářet podhoubí pro nezdravé klima. A jednorázový výjezd nepomůže. Je to stejně tak pravděpodobné jako očekávat, že se rodina, která na sebe nemá čas celý rok, na společně stráveném víkendu dá dohromady a další rok bude zase skvěle fungovat. Psychodynamika skupinových vztahů je složité předivo o mnoha vektorech a směrech. Práce s ní pak vyžaduje jasně nastavené cíle, podmínky a erudici.
Ohraničené
využití supervize
je, stejně tak jako ohraničené využití diagnostiky, jen jedním z možných přístupů. Přesto se domnívám, že v ekonomických reáliích mnoha škol je supervize jednou z reálných a nadějných cest. Škoda jen, že se tak málo ředitelů zajímá o tyto možnosti. Stejně tak je dobrou cestou možnost koučink vedení. Kudy tedy z problému kolem nedobré kvality klimatu pedagogického týmu ven? Domnívám se, že pomalu, krok za krokem a jasně nastavit cíle. Konkrétní splnitelné a realizovatelné. Zvažovat, zda brát pedagogům čas a energii zbytečným vzděláváním, nebo je začít vést k
hledání vlastní cesty řešení problémů.
Protože jen ti, kteří žijí ve škole, den po dni znají nejlépe realitu. To, co škole chybí, není ani tak vzdělávání, jako
práce s procesem živé skupiny pedagogů
konkrétní školy v konkrétních podmínkách s využitím cílů, na kterých se spolupodílí vedení školy a zásadně je určuje.
To je prostor pro odborníky na proces, kteří se orientují v projevech psychodynamiky skupinových vztahů a znají to, jak vést pedagogický tým k využití znalostí reality a přetavení těchto znalostí do smysluplného řešení, nebo alespoň do řešení nejméně bolestivého, neboť v mnoha případech neexistuje ideální řešení. To však vyžaduje hledání nejlepší varianty pro konkrétní školu, konkrétní vedení a konkrétní sbor. Často je hledání cílů a formy práce tou nejpodstatnější fází celého procesu spolupráce. Zjištění, kdo ovlivňuje nálady, kdo je nositelem chutě do práce, kdo brzdí aktivitu. Kdy a na čem se sborovna shodne a co je pro většinou nepřijatelné. Zda vládne napětí a strach, nebo pasivita či rezignace, nebo třeba skrytá agrese. Co sborovna vytýká vedení a vedení pedagogům. Kdo je šedou eminencí sborovny a kdo dávno emigroval do vnitřního světa, stříhaje pomyslný metr do důchodu. Změna nepřijde zvenčí v podobě vzdělání, v podobě poznání, změna musí přijít zevnitř, my můžeme škole pouze pomoci procházet oním procesem. Podržet v těžších momentech diskuze, podpořit vedení, směrovat k uchopitelnému řešením daného případu. Nepouštět diskuze do planých řečí a facilitovat celý proces změny. Krok za krokem. Celý pedagogický tým včetně vedení pak musí spíš měnit postoj ve smyslu „hledáme řešení, jak být lepším kolektivem za pomoci odborníka, který zaručí co nejméně bolestný průběh“.
Závěrem si dovolím optimističtější pohled na situaci. V dlouhodobější práci se sborovnou lze nastolit bezpečí v komunikační i vztahové rovině. Z toho se začíná odvíjet možnost pravdivě pojmenovávat to,
co jednotlivce tíží v procesu výuky i výchovy.
A zatímco nad případy dětí a tříd, většinou výchovného typu, se pedagogové schází a hledají řešení, se pod hladinou tohoto obsahu začíná zdravě nastavovat v psychodynamice vztahů atmosféra smysluplnosti, otevřenosti a spojenosti v jednotném cíli. Lze v tomto poli začít kultivovat i komunikaci tak, aby potíž s kázní třídy nebyla vizitkou neschopnosti daného pedagoga, ale výzvou „pojďme si sednout a hledat, co by se s ní dalo dělat, dřív než se to zhorší“. Věty typu „já s nimi problém nemám“ jsou pak výzvou k tomu, podívat se paní učitelce do hodiny, aby i ostatní viděli, jak kázeň udržuje. Buď se ostatní přiučí, nebo zjistí, že onu kázeň udržuje třeba formou, která není zrovna ideální. V každém případě se rozhýbává proces hledání. Hledání, které ale musí být pravdivé, ne jen další doporučení odborníka, jak na to.
Potenciálem jsou školní psychologové, ovšem je třeba zodpovědně zjistit, zda umí práci s procesem, nebo jsou jen po výcviku pseudopsychoterapeutického typu. Školní prostředí nepotřebuje psychoterapii, ale facilitaci (napomáhání) pedagogických týmům. Dalším potenciálem jsou
supervizoři v regionech, psychologové z pedagogicko-psychologických poraden
mající příslušný výcvik v práci s psychodynamikou tříd a růstových skupin.
Školy by si měly přestat zvát odborníky znalé toho, jak to dělat, a místo toho si pozvat odborníka na proces, nikoliv doručovatele mouder. Ten by pak měl jít s pedagogy a vedením jejich cestou a pomáhat v opravdové změně klimatu. Optimistické je také to, že už celá řada vedení škol tento fakt začíná pomalu realizovat. Pravdou je, že často spíše vlivem nastalých problémů, ale občas se najde osvícený ředitel školy, který nečeká, až bude situace vážná, a pečuje o svůj tým.

Související dokumenty

Pracovní situace

Akreditace vzdělávacích programů v systému DVPP
Vzdělávání koordinátorů EV
Zákon o mimořádném ředitelském volnu a mimořádném vzdělávání distančním způsobem v souvislostech
Činnost učitele základní školy v souvislosti se vzděláváním distančním způsobem
Kooperace učitelů ve světle profesního učení
Možnost vzdělávat se současně ve více mateřských školách
Přerušení vzdělávání (§ 66 odst. 5 školského zákona)
Přerušení vzdělávání žákyně dle § 66 odst. 6 školského zákona
Vzdělávání v soukromých a církevních základních a středních školách
Školní vzdělávací program
Revize RVP
Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání na školní rok 2014/2015
Účast na školení během víkendu
Hodnocení pedagogického pracovníka
Ukázka části pracovní náplně pedagogického pracovníka
Bezplatné poskytování učebnic
Ochrana pedagogů
Pracovní doba pedagogického pracovníka
Novela zákona o pedagogických pracovnících
Zpřístupňování osobních údajů učitelů na webových stránkách školy

Poradna

Výuka Aj
Úvazek
Úvazek
Podnapilý rodič
Záskok za nemocného jazykáře - odborná poradna, odpověď na dotaz
Pracovní poměr na dobu určitou - 10 měsíců
Vedoucí učitel odborného výcviku
Kvalifikace
Přespočetné hodiny
Ukončení předškolního vzdělávání
Platová třída
Výkaz práce
Odměna za očkování
Povinné předškolní vzdělávání
Prodloužení zkušební doby
Jmenování třídních, uvádějících a provázejících učitelů
Učitel autoškoly a adaptační období