Brána k druhým otevírá srdce

Vydáno:

Přibližně před pěti lety se sešli kolegové z tehdejšího Národního institutu dětí a mládeže (NIDM) a projektu Klíče pro život na jedné ze svých pracovních porad, aby dotáhli do zdárného konce myšlenku nové soutěže.

Brána k druhým otevírá srdce
Mgr.
Svatava
Šimková,
metodik pro vzdělávání, oddělení vzdělávání a podpory
Ta měla být něčím zvláštní: nemělo jít o soutěž jednotlivců - o nejlepšího dobrovolníka či nejzdatnějšího vedoucího dětského kolektivu či snad o nejlepšího podporovatele dětských a mládežnických organizací. Na „trhu“ soutěží chyběla ta, která by si všímala skupin dětí a mladých lidí, které dělají něco prospěšného pro své okolí. Tak se zrodila soutěž Brána k druhým. Po přechodu NIDM pod Národní institut pro další vzdělávání (NIDV) drží nad soutěží ochrannou ruku paní ředitelka Helena Plitzová.
Hned v prvním ročníku se sešla zajímavá sestava přihlášených týmů. Z nich se „vylouply“ typické skupiny: ochránci přírody, pomoc zdravotně a sociálně hendikepovaným, podpora místních komunit nebo pomoc v rozvojových zemích. Zapojovaly se malé děti z prvních tříd i dospělí mladí lidé do 26 let. Některé týmy byly ze školních družin či tříd, jiné tvořily kroužky nebo oddíly, ale hlásily se také party „z ulice“, které vznikly právě proto, aby něčemu nebo někomu pomohly. Jednalo se o skupiny, které působily nejen na místní úrovni, ale i celostátně (např. Skautská povodňová pomoc oceněná v roce 2013 nebo tým Vteřina poté, podporující mladé lidi, kteří opouštějí dětské domovy, oceněný v roce 2014).
Zaměření soutěže na podporu občanské společnosti i týmovou spolupráci přilákalo do realizačního týmu, případně do skupiny patronů významné osobnosti. Na propagaci a moderování finále soutěže se podílí od jejího počátku herec a moderátor Petr Vacek. Mezi členy poroty patří např. herečka a předsedkyně Českého helsinského výboru Táňa Fischerová, popularizátor vědy Vladimír Kořen, šéfredaktorka měsíčníku Řízení školy Naďa Eretová, komentátorka Lída Rakušanová, kardinál Miloslav Vlk, zástupci České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček a Ondřej Šejtka, zástupci SP DDM Vladimíra Dvořáková a Libor Bezděk a ředitel odboru pro mládež MŠMT Michal Urban. Mediálním partnerem Brány k druhým jsou po celou dobu TV Noe a Český rozhlas. Prohlídku dopravní expozice a v posledních letech i prostory pro finále poskytuje oceněným týmům Národní technické muzeum. Finanční či materiální podporu poskytly - tak jako v minulých letech - Nadační fond kardinála Vlka, Software 602, Nadační fond Josefa Luxe, nakladatelství Wolters Kluwer a nově společnost Mindok a několik jednotlivců od senátorů a evropských poslanců po „řadové občany“.
Právě ukončený ročník 2015 byl oproti předešlým letům zajímavý výraznou účastí týmů ze základních škol, a to jak ze školních tříd, tak z družin, klubů a kroužků. Svědčí to o tom, že i mezi učiteli je dost těch, kteří dokážou inspirovat a podpořit své svěřence, aby dohlédli dál než jen ke dveřím své školy. Záslužná práce těchto kantorů a vychovatelek spočívá v tom, že nemá jen charakter povinné výuky, ale výrazně podporuje výchovu k občanství. Navíc díky těmto pedagogům školy doopravdy žijí a děti se tam tak skutečně těší. Typickým příkladem je jeden z pěti oceněných týmů roku 2015 Ekotým ZŠ ve Zbirohu v čele se svou nadšenou paní učitelkou Andreou Tláskalovou. Vychovatelky školních družin příkladně reprezentuje Naďa Kalábová z Prostějova se svým týmem 6 až 8letých dětí, které přinášejí radost seniorům. O smyslu školních parlamentů pak tentokrát přesvědčil tým Masařky ze ZŠ T. G. Masaryka v Blatné, který vedla paní učitelka Ludmila Růžičková. V letošním ročníku se také objevili poprvé zástupci tzv. minipodniků, v nichž jsou organicky spojené dobročinné a podnikatelské aktivity. Pro cenu poroty si tak z Kopřivnice přijela parta nazvaná Koprovka, doprovázená paní ředitelkou Vlastou Gerykovou. Kategorii dospělých pak vévodily dva týmy, jejichž působnost přewww. sahuje hranice jednoho regionu - Demagog.cz zkoumající pravdivost výpovědí politiků a Nezevli jen tak proměňující veřejný prostor ve spolupráci s místními občany tak, aby podporoval komunitní život a navíc dýchal krásou.
V této chvíli už běží přihlašování do 5. ročníku Brány k druhým. Pro vás to znamená, že pokud právě na vaší škole (ale i mimo ni) znáte skupinu dětí, kterým není lhostejné, co se děje kolem nich, a podle svých nejlepších možností a schopností se snaží přispět k tomu, aby se věci měnily k lepšímu, máte příležitost přihlásit takový tým i s jejich vedoucím do soutěže. Přihlašovat je možné ty týmy, které se svou prospěšnou činností zabývají v období od 1. 9. 2015 do 31. 8. 2016 a přitom může jít jak o aktivity krátkodobé, tak i dlouhodobějšího charakteru.
Pravidla soutěže najdete na http://branakdruhym.nidv.cz, kde si můžete stáhnout i přihlašovací formuláře. Ty pak pošlete v elektronické podobě na adresu simkova@nidv.cz.

Související dokumenty