Bezpečná aromata - mýty a pravdy

Vydáno:

"Po objevu mýdla zaniklo mnoho zvláštních vůní." Valeriu Butulescu Pod slovem aroma si mnozí z vás představí svůj oblíbený parfém, typickou vůni čaje nebo oblíbenou aviváž. Je však nutno říci, že vjem čichový je úzce propojen s vjemem chuťovým. Když zkombinujeme červenou barvu a správně použijeme aromatickou látku, lze snadno navodit dojem jahodové chuti či vůně, aniž bychom něco ochutnali. Tohoto propojení si jsou výrobci kosmetického průmyslu, potravinářského průmyslu a dalších odvětví dobře vědomi. Pojďme společně nahlédnout "pod pokličku" výrobců a vysvětlit si, co aromata vlastně jsou.

 

Bezpečná aromata - mýty a pravdy
Ing.
Vojtěch
Kabrhel
vedoucí kvality společnosti Biogena
Z pohledu legislativy
Legislativní výklad nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1334/2008 charakterizuje aromatické látky jako chemicky definované látky s aromatickými vlastnostmi, které mohou mít přírodní i syntetický původ. Počet schválených aromatických látek činí kolem 2500 druhů, což je asi sedminásobek počtu schválených přídatných látek. Aromatické látky na rozdíl od nich nemají přidělený E kód, ale šestimístné identifikační číslo "FL" (EU Flavouring Information System).
Zaměříme-li se na potraviny obecně, aromata jim dodávají vůni a chuť nebo je zintenzivňují. Většinou se nejedná o jednotlivé chemické látky, ale o směsi látek, a proto nejsou zařazeny mezi aditiva. O tom, zda byla aromata při výrobě potraviny použita, nalezne spotřebitel informace ve značení tzv. složení potraviny, v němž jsou označeny slovem aroma. Označení plyne z nařízení EU 1169/2011, kde jsou stanovena pravidla, jak má být aroma uváděno v seznamu složek.
Mýty a pravdy
Dříve jste na potravinách mohli naleznout označení jako "přírodně identická aromatická látka" nebo "umělá aromatická látka". Ta se však již dnes nemohou uvádět, v nařízení č. 1334/2008 je totiž přírodně aromatická látka nově definována a spadají pod ní látky, které se přirozeně vyskytují a lze je nalézt v přírodě. Získávají se vhodnými fyzikálními, enzymatickými nebo mikrobiologickými procesy z materiálů rostlinného, živočišného nebo mikrobiologického původu, a to buď přímo, nebo po zpracování za účelem lidské spotřeby jedním nebo více tradičními způsoby přípravy potravin.
Směrnice také upravuje pravidla stanovující použití označení
přírodní
. Lze jej užívat k popisu vůně a chutě, pokud jsou aromatické složky zcela přírodního původu. Kromě toho by měl být označen zdroj látek určených k aromatizaci, s výjimkou případů, kdy by uvedené výchozí materiály nebylo možné v aromatu nebo chuti potraviny rozeznat. Pokud je specifikován zdroj, musí uvedený materiál tvořit nejméně 95 % aromatické složky. Vzhledem k tomu, že by používání látek určených k aromatizaci nemělo uvádět spotřebitele v omyl, lze ostatních (nejvýše) 5 % použít pouze ke standardizaci nebo k tomu, aby byl látce určené k aromatizaci dodán například čerstvější, pronikavější, silnější či syrovější ráz.
Přívlastek
umělý
, k němuž stojí přírodní v protikladu, lze ve vztahu k aromatu naopak vyložit jako synteticky vyrobený. Je potom logicky možné dojít k závěru, že potravina označená sdělením "bez umělých aromat" by neměla obsahovat aromata žádná anebo pouze přírodní ve smyslu shora uvedené definice nařízení.
A jak vlastně samotné aroma vypadá?
Základem každé aromatické frakce je vždy nosič a aromatická složka. Dále se aromata dělí dle struktury, která určuje způsob jejich využití. Moderním typem aromat, používaným např. v čajích, jsou
aromata enkapsulovaná
, tj. zapouzdřená (perličky).
Na vytvoření perliček se využívají různé materiály, např. cukry či silikátové částice. Slouží k prodloužení stability uvolňování vonných, chuťových a léčivých látek. Výhodou užití silikátového materiálu je jeho inertnost, která umožňuje užití jak v potravinářském, tak ve farmaceutickém průmyslu. Používané obaly také chrání těkavou látku před působením teplotních a oxidačních vlivů. Jejich předností je i rychlá rozpustnost a zachování identického aromatu, které nedegraduje. Aroma se uvolní až po přídavku vody a rozpuštění polymerního pouzdra. V našich produktech můžete enkapsulovaná aromata naleznout např. ve výrobcích Pomeranč & Guarana a Bílý čaj & Granátové jablko.
Další alternativou aromat jsou
tekutá aromata
. Látka, která tvoří základ těchto frakcí, je většinou rafinovaný kvasný líh, který má v průměru kolem 70 % alkoholu. Tekutá aromata se hojně využívají především v kosmetickém průmyslu, ale i v potravinářství mají nezastupitelné místo. Jednou z jejich negativních vlastností je vysoká těkavost vonných látek, kvůli které během skladování dochází k výraznému snížení obsahu dané látky v přípravku, a proto se u výrobců čajů můžeme často setkat i s jinými alternativami aromat.
Prášková aromata
jsou využívána v sypkých materiálech, kde chceme docílit dokonalé kompaktnosti a homogenity směsi. Výroba je založena na nanášení aromatické složky na povrch suchého nosiče, kterým může být sůl, škrob, sacharóza a další. Nevýhodou práškových aromat může být vyšší prašnost směsi a náchylnost k absorpci vlhka.
Poslední variantou jsou
aromata granulovaná
. Výroba spočívá v nanesení aromatické látky na nosič, který může být podobně jako u sypkých aromat různého charakteru. Následně se nosič vysuší a podrtí na stanovenou strukturu. Za výhodu granulovaných aromat můžeme považovat snížení prašnosti a zachování stability aromatu.
Produkty vyrobené ve společnosti Biogena (
www.biogena.cz
) odpovídají požadavkům na bezpečné a zdravotně nezávadné potraviny, které jsou kladeny certifikátem IFS.

Související dokumenty

Pracovní situace

Pracovní cesta kratší než 5 hodin a závodní stravování
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Přijímání ke vzdělávání cizinců, vzdělávání cizinců, ukončování vzdělávání cizinců
Novela vyhlášky o školním stravování
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Tematická zpráva ČŠI 2017
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku

Poradna

Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Odpis zboží ze skladu