Zřízení Rady pro odborné vzdělávání

Vydáno: 2 minuty čtení

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zřizuje Radu pro odborné vzdělávání jako poradní orgán ministra školství v oblasti odborného vzdělávání a přípravy. Rada bude stálou vrcholovou platformou k projednávání koncepčních, strategických, metodických a legislativních dokumentů, včetně poskytování podpory a doporučení ministerstvu v oblastech týkajících se středního a vyššího odborného vzdělávání v České republice a také ve vztahu k EU.

Rada bude přispívat zejména k vyjasnění stanovisek a zlepšení komunikace mezi jednotlivými aktéry počáteční odborné přípravy. Členy Rady budou zástupci vybraných ministerstev, zástupci organizací zaměstnavatelů a zaměstnanců s celostátní působností, zástupci profesních sdružení středních a vyšších odborných škol a Asociace krajů ČR. Složení Rady vychází z příslušných ustanovení školského zákona o sociálním partnerství pro spolupráci a projednávání kurikulárních a vybraných legislativních dokumentů. Konkrétní složení Rady bude zveřejněno v průběhu měsíce dubna. 

Vznik Rady koresponduje se školskými strategickými dokumenty, zejména Inovací oborové soustavy jako jednoho z klíčových implementačních projektů Strategií vzdělávací politiky 2030+ a Dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky na období 2019 – 2023, který ukládá ministerstvu zvýšit zapojení zaměstnavatelů a věcně příslušných rezortů. Její institut je také inspirován § 57 školského zákona, který dává ředitelům středních škol možnost vytvořit poradní sbor ze zaměstnavatelů za účelem spolupráce se zaměstnavateli.

Vedle Rady pro odborné vzdělávání byla nově také zřízena Národní rada pro kvalifikace, která se zaměřuje na oblast dalšího vzdělávání ve vazbě na zákon č. 179/2009 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.

 

Zdroj: https://www.msmt.cz/zrizeni-rady-pro-odborne-vzdelavani