Známe vítěze sedmého ročníku studentské komiksové soutěže Bohouš a Dáša mění svět

Vydáno: 2 minuty čtení

Problém šikany, mezinárodní konflikty nebo šetrná spotřeba - to je jen několik z řady témat, které žáci základních a středních škol zpracovali v komiksech zaslaných do sedmého ročníku soutěže Bohouš a Dáša mění svět, pořádané vzdělávacím programem Varianty společnosti Člověk v tísni. Tématem letošního ročníku bylo Soutěž nebo spolupráce?. Vítězné komiksy vybrala odborná porota včele s výtvarníkem Karlem Jeriem. Slavnostní vyhlášení vítězů a vernisáž výstavy nejlepších komiksů proběhne dnes ve 13 hodin v Galerii ve věži Novoměstské radnice v Praze.

Studentive svých příbězích ztvárnili, jak mohou spolupracovat jednotlivci, školní třídy či komunity. Setkat se v nich můžeme také s hrdiny a hrdinkami ze světa zvířat. Některé komiksy nás zavedou do kouzelných světů: například do království barev, které stojí před zvolením nové panovnice či panovníka či do Země Čtverců a Trojúhelníků, kde se rozpoutal konflikt mezi jedním a druhým klanem,“ říká Kateřina Sequensová, koordinátorka komiksové soutěže ze vzdělávacího programu Varianty společnosti Člověk v tísni.

V kategorii 1. stupeň základních škol zvítězily komiksy Zpátky ke kořenům od Mariany a Sáry Svobodové ze Svobodné základní školy v Jablonci nad Nisou a Bohouš a Dáša jdou na houby od kolektivu 12 autorů ze Základní umělecké školy na Praze 6. V kategorii 2. stupeň základních škol vyhrály komiksy V Zemi čtverců a trojúhelníků od Jiřího Pinkase z Gymnázia Dr. Josefa Pekaře v Mladé Boleslavi a Školní výtvarná soutěž od Adriany Francové z pražské Základní školy Jeremenkova. V kategorii střední školy zvítězily komiksy Mám málo peněz od Marie Racákové ze Střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky České v Českém Krumlově a Zamysli se od Kristýny Štípkové a Ludmily Staňkové ze SOŠ pedagogické a Gymnázia na Praze 6.

Do soutěže bylo letos přihlášeno 309 komiksů, 47 od žáků prvního stupně, 209 od žáků druhého stupně základních škol a 53 od studentů středních škol. Celkem se zapojilo 565 žáků a studentů a 60 vyučujících z 58 škol.

V hlasování veřejnosti vyhrál komiks Velká a malá panda od Elišky Kalašové ze Základní školy Povážská ve Strakonicích, který získal 2047 hlasů. Komiksy umístěné na webu respektneboli.eu obdržely celkem 11 215 hlasů.

Výstava, na níž je k vidění 57 nejzdařilejších komiksů ze studentské soutěže, bude otevřena do 30. listopadu v Galerii ve věži na Novoměstské radnici (Karlovo náměstí 1/23, Praha 2). Další informace o výstavě najdete zde.

Vítězné komiksy si můžete prohlédnout zde.