Zlatý Ámos a první pražská defenestrace lejster

Vydáno: 3 minuty čtení

Zahájení nového ročníku ankety Zlatý Ámos bylo spojeno s událostí, kterou známe spíše z historie. S defenestrací. Defenestrací přebujelé školské administrativy. A tak z oken Národního pedagogického muzea J. A. Komenského létaly nejrůznější dotazníky, formuláře, tabulky, hlášení, přehledy, šetření a statistiky, které učitelům a ředitelům škol zbytečně ztrpčují život.

Titul Zlatý Ámos bude nejoblíbenějšímu učiteli či učitelce udělen již po dvacáté sedmé. Je to výjimečné vyznamenání, protože je mohou získat jen na popud svých svěřenců. Do této ankety totiž mohou své učitele přihlásit pouze jejich žáci a studenti. Na nich závisí, zda podají přihlášku, napíší charakteristiku svého oblíbeného učitel, připojí společnou příhodu, a nakonec získají sto podpisů těch, kdo s nominací souhlasí. Tohle všechno absolvovat vyžaduje od dětí určité úsilí a čas, a je pozoruhodné, že i v dnešní uspěchané době každoročně přihlášek přibývá.

Nejvíc nejoblíbenějších učitelů České republiky učí v Jihočeském kraji. Letos se k nim připojila i Pavlína Kopáčiková ze Základní školy Vacov na Prachaticku, která je držitelkou putovní koruny Zlatého Ámose. Tu svému nástupci předá v březnu na finále, které se tradičně uskuteční na Den učitelů. Slávek Hrzal, ředitel a zakladatel ankety Zlatý Ámos, připomněl: „Žáci mohou své oblíbené učitele a učitelky přihlásit do konce tohoto roku, tedy do 31. prosince. Pak budou následovat regionální kola, kde budou tříčlenné týmy žáků obhajovat svou nominaci před porotou. Šestnáct nejlepších postoupí do semifinále, no a pak už samotné finále rozhodne o tom, kdo se stane 27. Zlatým Ámosem.“

Slavnostního zahájení 27. ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos se kromě partnerů a podporovatelů zúčastnil i ministr školství Robert Plaga. „Že bude administrativy najednou méně, nemohu slíbit. Tři čtvrtiny papírů totiž neleží na bedrech ministerstva školství, ale tíží mě to. Jen část administrativy škol souvisí s pedagogickou prací,“ uvedl. Tomáš Zatloukal, vrchní školní inspektor, k tomu dodal: „Cestu vidím v digitalizaci a zejména ve sdílení dat tak, aby se zbytečně nevyplňovalo to, co už dávno v systému je.“

Řízení školy

Předseda školských odborů František Dobšík ocenil význam ankety Zlatý Ámos nejen pro samotné oceněné učitele, ale i pro zvyšování prestiže učitelského povolání ve společnosti.

DTA

Kraje podle počtu Zlatých Ámosů za 26 ročníků ankety o nejoblíbenějšího učitele 

Jihočeský kraj

5

6. Jarmila Ichová

 

 

9. Ivan Bartoš

 

 

10. Jan Novotný

 

 

24. Lukáš Lis

 

 

26. Pavlína Kopáčiková

Středočeský kraj

4

 1. Petr Martínek

 

 

 2. Pavel Bednář

 

 

4. Robert Kupka

 

 

5. Zdena Havlasová

Praha

3

 7. Libor Sládek

 

 

11. Jiří Luka

 

 

14. Ivan Sedlák

Zlínský kraj

3

19. Michal Mikláš

 

 

20. Růžena Hlůšková

 

 

22. Hana Pacíková

Královéhradecký kraj

2

8. Václav Kuřík

 

 

23. Jan Flídr

Moravskoslezský kraj

2

16. Lucie Andělová

 

 

17. Marina Čiklová

Karlovarský kraj

1

18. Petra Šišková

Ústecký kraj

1

25. David Turek

Liberecký kraj

1

12. Luboš Blahout

Pardubický kraj

1

3. Milan Pospíchal

Vysočina

1

13. Ivana Krumplová

Jihomoravský kraj

1

15. Emílie Kostrbová

Olomoucký kraj

1

21. Ivanka Hájková

Plzeňský kraj

0

 

 

 

Zdroj: Tisková zpráva DTA z 8. října 2019