Zdravá míra rizika je pro rozvoj dítěte důležitá, říká prohlášení Mezinárodního sdružení ISGA

Vydáno: 2 minuty čtení

Koncipování školních zahrad a hřišť tak, aby se na nich děti učily zvládat riziko, vyvolává ve školách otázky odpovědnosti a v rodičích obavy. Podle zářijového prohlášení, které vydalo mezinárodní sdružení International School Grounds Alliance (ISGA) v Berlíně, je ale zdravá míra rizika pro rozvoj dítěte zásadní. Prohlášení o přínosném riziku při hře a učení podpořilo 54 členů řídící rady ISGA, ze 38 organizací v 16 zemích světa, na šesti kontinentech. Nadace Proměny Karla Komárka je mezi nimi.

Prohlášení je aktuálně k dispozici ve 13 jazycích včetně češtiny. Opírá se o výzkumy z různých částí světa, které prokazují, že politika přehnané minimalizace rizik škodí a naopak zdravá míra rizika je pro děti přínosná.

Svět je plný nebezpečných situací, proto se je děti musejí učit rozpoznávat a umět na ně reagovat tak, aby jim dokázaly čelit. Objevují vlastní limity a zároveň tak rozvíjejí svou schopnost nečekané momenty zvládat.

Riziko při hře a učení: Prohlášení z Ubud-Höör,
International School Grounds Alliance

Řízení školy online

„Padat se naučíte, teprve když upadnete,“ říká zahradní architekt z berlínské organizace Grün macht Schule a člen řídící rady ISGA Manfred Dietzen. „Konvenční hřiště nabízejí dětem bezpečí v simulovaném světě, který ale neodpovídá tomu skutečnému. My na čtyřech stovkách berlínských hřišť studentům umožňujeme zdolávat riziko podle jejich individuálních možností. Posledních 30 let ukázalo, že tento přístup přináší méně závažných zranění a naše děti opouštějí školu s lepší schopností rizika zvládat.“

Prohlášení ISGA apeluje na ty, kdo prostředí kolem škol navrhují a spravují, aby brali přínos zdravé míry rizika v úvahu. Rodiče, vedení škol, zákonodárce i pojišťovny to podpoří ve vytváření takových procesů a politik, které školám aktivity s přínosnou mírou rizika umožní.    

Školní hřištěby neměla být co nejbezpečnější, ale naopak bezpečná jen do nejnutnější míry.

Riziko při hře a učení: Prohlášení z Ubud-Höör,
International School Grounds Alliance

Prohlášení o přínosném riziku při hře a učení (Prohlášení z Ubud-Höör) vznikalo na setkáních řídící rady ISGA v Ubud na ostrově Bali a ve švédském Höör.

Kompletní znění prohlášení v české verzi.
Podpořit jej můžete zde: http://bit.ly/ISGA-RiskDec