Založte sbírku na různé výdaje související se zvýšením nákladů kvůli umístění žáků a studentů z Ukrajiny

Vydáno: 2 minuty čtení

Donio je nejrychleji rostoucí crowdfundingová platforma v ČR. A co vlastně v Donio děláme? Měníme příběhy. Za dobu fungování jsme pomohli téměř 3 000 příběhům částkou 413 000 000 Kč. Zakládáme si na rychlosti, transparentnosti, předání 100 % částky. Staráme se o administrativu spojenou se sbírkou.

Proč školám nabízíme pomoc?

Válka na Ukrajině a následná uprchlická vlna do České republiky zásadně zasáhla do fungování mnoha škol u nás. Školy velmi často nemají na vybavení tříd, pořízení učebnic nebo školních pomůcek. Problémy také vznikají v oblasti komunikace s ukrajinskými žáky - je nutné mít ve třídě překladatelku. Je evidentní, že není v možnostech zřizovatele, aby finančně řešil každý výdaj. Kde na něj ale vzít?

Několik škol už u nás sbírku má založenou a vaši komplikovanou situaci a její úskalí si proto velmi dobře uvědomujeme. Proto jsme se rozhodli nabídnout vám pomoc v oblasti, kterou umíme - získávání finančních zdrojů. 

A jak je to pro školy legislativně?

V případě, kdy základní škola bude příjemcem daru (např. z veřejné sbírky) musí postupovat v souladu se zákonem § 27 zákona č.250/2000 Sb. (malá rozpočtová pravidla). Přijímání darů je upraveno ve zřizovací listině a škola (příspěvková organizace) může přijímat dary pouze se souhlasem zřizovatele. Sbírku může založit i se školou úzce spolupracující spolek.

Jaké jsou výhody pro dárce?

Dárci (právnické nebo fyzické osobě) se automaticky po připsání daru na účet sbírky vygeneruje potvrzení o daru, které následně může uplatit v daňovém přiznání. V případě zájmu předáme i kontakty na dárce, aby s nimi školy mohli komunikovat v rámci dalších aktivit. Sbírku můžeme nastavit i jako skrytou a bude přístupná jen přes odkaz, takže s ním zakladatel sbírky (škola) může nakládat jen v rámci školní komunity.

Pokud by Vás možnost založení sbírky na Donio zaujala, neváhejte napsat email nebo zavolat na níže uvedené číslo, velmi rádi s vámi situaci probereme.

Kontakt: Mgr. Ivana Valkusová, Donio poradce pro neziskové organizace a firemní dárce, + 420 774 58 22 38, ivana@donio.cz

 

Zdroj: Nadační fond Donio; https://www.donio.cz/