Začínající učitelé dostanou novou pomoc.

Vydáno: 3 minuty čtení

Přihlášky do 15. září 2022

Start v učitelství je mimořádně náročný a často vede k frustraci, vyhoření a odchodu ze školy. Organizace Začni učit! proto přichází s novým podpůrným programem Zauč se!, který je vyvinutý speciálně pro zvládnutí tohoto období. Pomáhat bude učitelkám a učitelům, kteří učí méně než pět let.

Začátky za katedrou jsou mimořádně náročné. Od nováčků se očekává stoprocentní výkon hned od prvního září – a přitom často dostávají jen mizivou podporu. To vede k situaci, kdy se učitelé snaží pouze „přežít“. O rozvíjení svých dovedností a užívání si této jinak smysluplné a kreativní práce pak nemůže být řeč. Nelze se proto divit, že chce velká část začínajících učitelů v této kariéře brzy skončit. y

Už několik let proto pořádáme podpůrný program pro začínající učitele Zauč se! Ten se od konce září rozběhne ve zbrusu nové podobě. Jak pomáhá učitelům zůstat motivovanými, dále se rozvíjet – zkrátka dobře zvládnout start v této profesi?

Podobu Zauč se! vysvětluje jeho hlavní designérka a učitelka Hana Kuzníková: „Jde o půlroční komunitní program, ve kterém se setkáváme každých čtrnáct dní. V jeho rámci si na workshopech osvojíme praktické metody a tipy, které vedou k úspěšnému zvládání vlastních hodin. Nové dovednosti pak ve společné dílně přetvoříme pro potřeby vlastní výuky a můžeme ihned začít aplikovat ve vlastní hodiny. Po čtrnácti dnech je reflektujeme: dělo se v mé hodině to, co jsem chtěl*a?

Probíranými tématy budou: učitelská vize, jak na přípravy, reflexe a evokace v hodině, práce s popisným jazykem a emocemi a práce s instrukcemi a zadáním. Důraz je přitom kladen nejen na výběr špičkových lektorů, ale i na bezpečné, přátelské prostředí. Právě po možnosti sdílet své zkušenostmi s lidmi ve stejné situaci totiž začínající učitelé volají nejčastěji.

Pokud vás Zauč se! zaujalo, přihlášku a další informace najdete na stránkách zacniucit.cz/chci-se-zaucit. Přihláška je otevřená do 15. září a program začíná 23. září.

Zdroj: zacniucit.cz/chci-se-zaucit

 

Zdroj: www.zacniucit.cz