Za jakých podmínek lze podle školských odborů udržitelně otevřít školy?

Vydáno: 2 minuty čtení

Naočkovaní učitelé, testovaní žáci, ochranné prostředky, dostatečná informovanost a komunikace!

Školské odbory už od ledna volají po zaručení podmínek pro bezpečné otevření škol. Jedním z požadavků byla přednostní vakcinace učitelů a ostatních zaměstnanců škol, kteří přicházejí s dětmi do styku.

„Oceňujeme, že bylo vyhověno a učitelé zařazeni do prioritní skupiny. Zájem o očkování je velký a podle našich odhadů, kde působíme, je to až 80 % zaměstnanců jednotlivých škol.  Jsme zatím jediní v EU, kde se takto prioritně očkují učitelé a naši kolegové odboráři  se nás ptají, jak jsme to v ČR docílili,“ říká František Dobšík, předseda ČMOS pracovníků školství.

Školské odbory požadují, aby zaměstnanci, kteří budou do škol postupně nastupovat, už byli proočkovaní. Rovněž opětovně apelují, aby školy byly průběžně zásobovány dostatečným množstvím respirátorů.

Celkem  7,654 milionů  antigenních testů má být zajištěno pro testovní žáků prostřednictvím Státních hmotných rezerv.  Odborový svaz preferuje neinvazní testy, které by zejména u mladších dětí byly prováděny v domácím prostředí a s testováním by měli pomoci rodiče. Starší žáci, jak ukazují pozitivní zkušenosti z Rakouska, si je dělají před výukou sami.

Pro zdárný průběh otevírání škol je velmi důležitá včasná informovanost a komunikace rezortu školství se školami, sociálnimi partnery i rodiči, zdůrazňuje Markéta Seidlová, místopředsedkyně ČMOS pracovníků školství.

Otevření škol bude podle Seidlové prvním vítězným krůčkem v boji s covidem, je to naděje, ke které se společnost upíná, ale musí být připraveno tak, aby v případě dalších pandemických výkyvů bylo udržitelné.

Zdroj: https://skolskeodbory.cz/za-jakych-podminek-lze-podle-skolskych-odboru-udrzitelne-otevrit-skoly