Za děti bez dluhů

Vydáno: 2 minuty čtení

Projekt Za děti bez dluhů nabízí pomoc dětským dlužníkům v Plzeňském kraji. Projekt realizuje plzeňská nezisková organizace SPOLEČNOST TADY A TEĎ.

V ČR je v exekuci přibližně 3 000 dětí. Z toho nejvíce, skoro 600, žije v Plzeňském kraji. Další, původně dětští dlužníci, jsou dnes mladí dospělí lidé. Exekuce z dětství si přineslo do dospělého života na desetitisíce lidí. Podle Mapy exekucí je aktuálně ve věkové kohortě 18-29 let v exekuci téměř 90 000 lidí. Dětské exekuce jsou evropskou raritou a vznikaly většinou za neuhrazené služby veřejných institucí – MHD, odvoz odpadu, nevrácené knihy v knihovnách či hospitalizace v nemocnicích. Po nálezech Ústavního soudu je možné dětské exekuce zastavovat.

Projekt běžící od 1. dubna letošního roku do 31. 3. 2022 si klade několik cílů. Prostřednictvím kampaně oslovujeme dětské dlužníky a mladé dospělé s dluhy z dětství žijící v Plzeňském kraji. Těmto lidem nabízíme bezplatnou právní obranu při zastavení exekučních titulů z dětství.

Co může dělat vedení školy?

Školám v Plzeňském kraji nabízíme možnost odkázat zákonné zástupce na naše bezplatné služby s řešením dětských dluhů spojené. Využít lze kontaktní formulář na webu www.zadetibezdluhu.cz, e-mail exekuce@tadyated.org či zatelefonovat na číslo +420 775 726 420.

Projekt Za děti bez dluhů je financován z programu Active Citizens Fund, který spravuje konsorcium tří organizací – Nadace OSF, Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a Skautský institut. 

Zdroj: Společnost tady a teď, o. p. s.