WannaCry - Doporučení k prevenci

Vydáno: 3 minuty čtení

WannaCry – vyděračský software (ransomware), který v květnu 2017 napadl a zablokoval statisíce počítačů po celém světě!

Řízení školy onlineDoporučení k prevenci WannaCry

  1. Vypněte smb v1, zabrání to dalšímu šíření WannaCry ve vaší síti.
  2. Instalujte opravy Microsoftu, to také zabrání dalšímu šíření WannaCry ve vaší síti.
    Pro další informace klikněte zde

Jak předejít útokům ransomwaru?

  1. Zálohujte! Zálohujte! Zálohujte! Připravte obnovu svého systému, aby infekce způsobená ransomwarem zcela nezničila vaše osobní data. Nejlepší je vytvořit si dvě zálohy: jednu umístěnou v cloudu (doporučujeme použít službu s automatickým zálohováním dat) a druhou uloženou fyzicky (přenosný disk, jiný laptop, aj.). Záloha by měla být odpojena od vašeho počítače. Záloha se vám hodí také v případech, pokud náhodou smažete kritická data nebo vám zkolabuje disk.  
  2. Používejte silný antivirový program k ochraně vašeho systému před ransomwarem. Nevypínejte ‘heuristické funkce’, protože to umožňuje zachytit vzorky ransomwaru, který ještě nebyl formálně detekován.   
  3. Udržujte veškerý software ve vašem počítači aktualizovaný. Když je zveřejněna aktualizace vašeho operačního systému (OS) nebo aplikací, instalujte je. A pokud software nabízí automatické aktualizace, přijměte je.
  4. Řízení školy onlineNikomu nevěřte. Doslova. Každý účet může být napaden a odkazy na škodlivý software můžete dostat od svých přátel na sociálních sítích, od kolegů nebo spoluhráčů online her, a to i bez jejich vědomí. Nikdy neotvírejte přílohy e-mailů od lidí, které neznáte. Kyberkriminálníci často rozesílají lživé e-mailové zprávy, které jsou velmi podobné informacím z online obchodů, bank, od policie, soudu, finančního úřadu a svádí uživatele kliknout na škodlivý odkaz a vpustit tak škodlivý software do systému počítače.
  5. Povolit ‘Zobrazit přípony souborů’ v nastavení Windows ve vašem počítači. Ulehčí to odhalit potenciálně škodlivé soubory. Dávejte si pozor na přípony typu ‘.exe’, ‘.vbs’ a ‘.scr’. Scammeři mohou využívat další typy souborů k zamaskování distribuce škodlivého programu, např. video, obrázek nebo dokument (hot-chics.avi.exe nebo agenda.doc.scr).
  6. Pokud odhalíte závadný nebo neznámý proces ve svém zařízení, odpojte ho okamžitě od internetu a jiných sítí (Wi-Fi, LAN) – zabráníte dalšímu šíření infekce. 

V případě nákazy nedoporučujeme platit výkupné (ransom). Když pošlete své peníze kyberkriminálníkům, potvrzujete tím, že ransomware funguje a nemáte přitom záruku, že obratem dostanete klíč k odemknutí svého počítače.

Zdroj

Řízení školy online

Řízení školy online