Výtvarná soutěž „Škola hrou“ už má své vítěze

Vydáno: 2 minuty čtení

Celkem 1381 výtvarných děl přišlo do soutěže, kterou vyhlásil Řídicí orgán Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Úkolem soutěžících z řad žáků ZŠ, gymnázií a ZUŠ bylo co nejlépe vystihnout, co pro ně znamená heslo „Škola hrou“, které je neodmyslitelně spjaté s osobností Jana Amose Komenského. Ti nejlepší byli oceněni hodnotnými cenami, které jim 28. listopadu 2019 předal náměstek pro řízení sekce EU a ESIF Václav Velčovský v rámci Výroční konference OP VVV.

Soutěžilo se ve dvou kategoriích. Do kategorie pro žáky 2. stupně ZŠ a odpovídajících ročníků gymnázií se zapojili žáci ze 124 škol. První místo obsadil Robert (12 let) ze ZŠ Šrámkova v Opavě s dílem Škola hrou aneb náš pan učitel nás vše hravě naučí. S obrázkem nazvaným Osudové zkoušení skončila na druhém místě 13letá Zoe ze ZŠ Kvítková ve Zlíně. Jako třetí se umístila 12letá Anna ze ZŠ Jílovská v Praze s dílem Cesta k vědění.

Do kategorie určené žákům základních uměleckých škol a dětem navštěvujícím jiné školské zařízení pro zájmové vzdělávání se zapojilo 23 institucí. První i třetí místo se podařilo získat dvěma 13letým žákům, Alžbětě a Jaroslavovi, ze ZUŠ Klapkova v Praze. Oba své obrázky nazvali Škola hrou. Druhá byla Ester (14 let) ze ZUŠ Nový Jičín s Noční školou.

Mezi cenami pro vítěze byl muzejní kufřík s replikami pravěkých nástrojů z HistoryParku v Ledčicích, workshop pro celou třídu v Muzeu českého filmu v Praze nebo vstupenky do Vida! science centra v Brně. Autoři nejlepších příspěvků z každé kategorie navíc získali tablet Lenovo.

Při tvorbě svých děl si mnoho žáků vzpomnělo na Jana Amose Komenského. Množství soutěžních příspěvků s jeho vyobrazením tak dalo vzniknout samostatné kategorii, ve které nejzdařilejší obrázek Jana Amose Komenského vybrali hlasující z řad veřejnosti na facebookovém profilu OP VVV. První cenu v podobě tabletu získala 13letá Aneta ze ZŠ Demlova v Jihlavě.

Vítězné obrázky jsou ke zhlédnutí na webu opvvv.msmt.cz.

 Řízení školy onlnie

Zdroj: Tisková zpráva OPVVV