Výsledky Studentských voleb do Zastupitelstva hlavního města Prahy

Vydáno: 3 minuty čtení

V pondělí 24. a úterý 25. září proběhly na středních školách po celé České republice již po desáté Studentské volby. Středoškoláci vybírali mezi kandidáty do zastupitelstev obcí. S ohledem na povahu systému voleb do obecních zastupitelstev organizátor nezajišťoval celorepublikový sběr a vyhodnocení výsledků. Výsledky jsou proto tentokrát zpracovány a uveřejněny pouze pro volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy, kde se tradičně do Studentských voleb zapojuje nejvíce škol.

Řízení školy onlineV Praze se k volbám registrovalo 39 škol. Výsledky jich v termínu odeslalo 32 (z toho 19 gymnázií, 10 středních odborných škol a 3 střední odborná učiliště). Platný hlas odevzdalo celkem 3 076 studentů. Mapa zapojených škol je k dispozici zde. Největší podíl hlasů (26,01 %) získala Česká pirátská strana, nad hranici deseti procent se dostaly ještě další tři strany, a to TOP 09 a Starostové (STAN) ve spolupráci s KDU-ČSL, LES a Demokraty Jana Kasla – „Spojené síly pro Prahu“ (19,67 %), Občanská demokratická strana (10,79 %) a PRAHA SOBĚ (10,21 %). Mimopražské školy zveřejňují výsledky dle svého uvážení prostřednictvím vlastních kanálů.

„Právě proběhlé Studentské volby potvrdily, že se největší přízni středoškoláků dlouhodobě těší Česká pirátská strana následovaná TOP 09. Stejně jako u předchozího studentského hlasování je velmi výrazný rozdíl ve volebních preferencích gymnazistů, studentů středních odborných škol a učňů,“ uvádí Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách, a dodává: „Strany současné vládní koalice a ty, které její vznik podpořily, v těchto volbách ´nanečisto´ propadly.“

Hlasovací lístky byly pro účely Studentských voleb zjednodušeny, obsahovaly jména stran, hnutí a koalic, jejichž kandidátní listiny byly registrovány k volbám do Zastupitelstva hl. m. Prahy, a jména kandidátů na primátora. S nabídkou dobrovolné účasti v projektu byly osloveny všechny střední školy v Praze. Výsledky zpracovala sociologická agentura Kantar Millward Brown. Do voleb měly možnost se zapojit všechny střední školy. Volit mohli studenti starší 15 let. 

Studentské volby se konají před vybranými reálnými volbami. Průzkumy potvrzují, že hlasování „nanečisto“ má pozitivní dopad na zvýšení účasti prvovoličů ve skutečných volbách. Studenti se díky tomuto vzdělávacímu projektu seznamují s principy demokratických voleb a volebním systémem. Učí se rozpoznávat nástroje používané k přesvědčování voličů politiky při předvolebních kampaních a uvědomují si spojitost politiky s médii. Chápou význam vlastní aktivní účasti ve volbách a procvičují si, jak formulovat své názory a obhajovat je v diskuzi. Historicky první Studentské volby proběhly v roce 2010. Na přípravu, průběh a zveřejnění výsledků nemá vliv žádný politický subjekt. Projekt pořádá Jeden svět na školách (JSNS), vzdělávací program společnosti Člověk v tísni.

Organizaci voleb na jednotlivých školách zajišťovaly volební komise složené ze studentů, pracujících pod supervizí pedagoga. Koordinátoři JSNS poskytovali po celou dobu konání voleb organizátorům online i telefonickou podporu. Zapojené střední školy mohly při organizaci voleb využít připravené materiály dostupné online prostřednictvím portálu JSNS.CZ a samy si je vytisknout: ̶pokyny pro volební komise, kde se studenti dozvěděli, jak volby na vlastní škole uspořádat; 

  • pokyny pro voliče; 
  • plakát, na který bylo možné vepsat datum konání voleb; 
  • ceduli na volební urnu a šablonu pro výrobu volebních lístků; 
  • zjednodušené volební lístky obsahující názvy stran/koalic a jména kandidátů na primátora (pražské školy) 

Využít mohly také audiovizuální lekce s tematikou voleb.

Řízení školy online

Zdroj: Tisková zpráva JSNS.cz