Výroční konference OP VVV

Vydáno: 4 minuty čtení

Letošní konference nese podtitul Společně: Most k úspěchu a bude tematicky zaměřena na Prioritní osu 3 – Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání.

Program konference ke stažení

Na programu konference budou informace k aktuálnímu vývoji i budoucnosti společného vzdělávání, přínosu OP VVV pro implementaci společného vzdělávání a představení úspěšných projektů formou workshopů. Těšit se můžete na panelovou diskuzi na téma „Přidaná hodnota společného vzdělávání“. Zpestřením bude také předávání cen výhercům výtvarné soutěže na téma Škola hrou, kterou OP VVV na podzim roku 2019 pořádalo pro základní a základní umělecké školy.

Témata odpoledních workshopů

1.    Gramotnosti
Workshop se zaměří na možnosti podpory rozvoje čtenářské gramotnosti u žáků základních škol a na otázku, zda lze efektivně podněcovat zájem o čtení u žáků. Své zkušenosti bude sdílet projekt zabývající se zkvalitněním systému vzdělávání v oblasti čtenářské gramotnosti u socioekonomicky znevýhodněných žáků prostřednictvím školních čtenářských klubů na 2. stupni základních škol a projekt podporující žáky a žákyně ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí v oblasti čtenářské gramotnosti formou volnočasových aktivit při školách a školských zařízeních.

O své zkušenosti se podělí:

  • Nová škola, o.p.s. (projekt: Školní čtenářské kluby na 2. stupni základní školy)
  • Labyrint Brno, z.s. (projekt: Cesta příběhů)

2.    Krajské a místní akční plány rozvoje vzdělávání
V úvodu workshopu budou účastníci seznámeni s vybranými statistickými ukazateli spojenými s problematikou akčního plánování. V další části workshopu budou prezentovány příklady dobré praxe tří projektů akčního plánování. Představen bude projekt Krajského akčního plánu a na něj navázaný Místní akční plán statutárního města. Třetím projektem bude Místní akční plán vybrané obce s rozšířenou působností (ORP).

O své zkušenosti se podělí:

  • Moravskoslezský kraj (projekt: Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Moravskoslezského kraje)
  • Statutární město Ostrava (projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Ostrava II)
  • MAS Horní Pomoraví o.p.s. (projekt: Místní akční plán vzdělávání na území ORP Zábřeh II)

3.    Sociální pedagog – specialista ve školách
Workshop bude zahájen krátkou prezentací studie proveditelnosti k pozici sociálního pedagoga ve školách, kterou představí její autor Štěpán Moravec. Další část workshopu bude zaměřena na zkušenosti dvou základních a jedné střední školy s realizací šablony Sociální pedagog z první vlny tzv. šablon (Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I.).

O své zkušenosti se podělí:

  • Církevní základní škola ve Veselí nad Moravou (projekt: Čtenářská a matematická gramotnost, inkluze na CZŠ ve Veselí nad Moravou)
  • Gymnázium Varnsdorf (projekt: Šablony pro Gymnázium Varnsdorf)
  • Základní škola Pardubice, Bratranců Veverkových 866 (projekt: Personální podpora – Základní škola Pardubice, Bratranců Veverkových 866)

4.    Inkluzivní vzdělávání
Workshop se bude věnovat otázce, jakým způsobem přistupují obce k problematice společného vzdělávání a především podpoře dětí/žáků ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí. O své zkušenosti se podělí dva projekty, z nichž jeden se zaměřil specificky na oblast základního vzdělávání a druhý se zabýval komplexně předškolním vzděláváním i segmentem základního vzdělávání.

O své zkušenosti se podělí:

  • Město Moravský Krumlov (projekt: Nový začátek v oblasti inkluzivního vzdělávání v moravskokrumlovském regionu)
  • Město Litomyšl (projekt: Cestou vzájemného porozumění ve vzdělávání na území ORP Litomyšl)

Vzhledem k omezené kapacitě jednotlivých workshopů je v rámci registrace možnost sdělit nám své preference pro účast na konkrétním workshopu.

Registrace na konferenci

 

Zdroj: https://opvvv.msmt.cz/aktualita/vyrocni-konference-op-vvv-2.htm