Vláda schválila pro MŠMT historicky nejvyšší rozpočet

Vydáno: 2 minuty čtení

Vláda dnes schvalovala rozpočet pro rok 2018. Ministru školství mládeže a tělovýchovy Stanislavu Štechovi se pro školství podařilo získat historicky nejvyšší rozpočet v objemu 168,2 miliardy korun (bez podílu EU), což je o 20 miliard více, než byl rozpočet pro letošní rok. S financemi z Evropské unie činí rozpočet MŠMT pro rok 2018 dokonce 175,3 miliardy korun. Vysoké školy získají navýšení o 3 miliardy korun. Pro pedagogické pracovníky přinese nový rozpočet zvýšení tarifní části platu o 15 %, pro nepedagogické o 10 %, a to už od listopadu 2017.  

Pro srovnání, v roce 2013 bylo schváleno ze státního rozpočtu (bez podílu EU) do školství 122,7 miliard korun o rok později 125 miliard korun.

Jsem rád, že se vláda shodla na patnáctiprocentním navýšení platů u učitelů a o desetiprocentním u zaměstnanců veřejného sektoru od letošního listopadu,“ uvedl po jednání vlády ministr školství Stanislav Štech a pokračoval: „Důležité je ale také dorovnání deficitu vysokých škol. Schválené tři miliardy korun navíc jsou nepodkročitelným minimem pro jejich kvalitní fungování, i když původně jsme požadovali ještě o miliardu a půl více."

Podle ministra Štecha se konečně podařilo udělat ze školství celospolečenské téma. "Školský rozpočet v uplynulých dvou letech rekordně rostl. Investice do vzdělávání jsou ale u nás ve srovnání s vyspělým světem stále podprůměrné. Bez posilování rozpočtu, které jsme zahájili, nebude možné zvyšovat kvalitu vzdělávání, která se odvíjí od kvality učitelů. Nebude možné řešit ani dlouhodobé a stále rostoucí problémy ve  školství, jako je například stárnutí pedagogického sboru nebo neochota mladých učitelů nastupovat do škol,“ dodal ministr.

Zdroj