Vláda schválila navýšení peněz na platy učitelů o 8 procent

Vydáno: 2 minuty čtení

Vláda schválila osmiprocentní růst platů učitelů. Z toho platové tarify by měly stoupnout o šest procent. Celkem se jedná o 5,5 mld. Kč navíc. Peníze na platy dalších pracovníků ve školství se zvýší o pět procent, přičemž v tarifech se zvýšení projeví o čtyři procenta. Celkem se tedy jedná 0,8 mld. Kč navíc.

Podařilo se tak zajistit historicky nejvyšší navýšení prostředků na školství, prostředky nešly na úkor vědy. „Ministerstvo financí vedle toho respektuje reálné počty dětí a žáků ve školách a s tím spojené zvýšené požadavky na financování škol,“ řekla po jednání vlády ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová. Na tyto zvýšené požadavky vláda poskytla dodatečných 0,6 mld. Kč. Usnesení vlády tak počítá s pokračováním sbližování ohodnocení učitelů s ostatními vysokoškolsky vzdělanými zaměstnanci. 

Zásadní je podle ministryně Valachové také stabilizace rozpočtu pro vysoké školy. „Pracujeme systematicky, v případě rozpočtu pro vysoké školy se povedou další jednání s cílem zajistit dostatečnou podporu. V této oblasti činíme kroky pro kvalitativní posun vpřed. Příští pondělí vláda projedná materiál ke zřízení Národního akreditačního úřadu,“ doplnila ministryně s tím, že stabilizace rozpočtu VŠ, včetně střednědobého výhledu, je klíčová pro další činnosti vysokých škol a zvyšování kvality vzdělávací i vědecké a výzkumné činnosti.

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/tz