Vláda schválila 400 mil. na podporu společného vzdělávání

Vydáno: 1 minuta čtení

Na podporu společného vzdělávání půjde ještě v tomto roce 400 milionů korun navíc. Vláda schválila posílení rozpočtu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z vládní rozpočtové rezervy. Peníze jsou určeny na opatření pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a žáky nadané. Tato podpora vyplývá z novely školského zákona, která je účinná od 1. 9. 2016.

Školské poradenské zařízení doporučí žákovi na základě vyšetření konkrétní podpůrná opatření. Na tato opatření má pak žák se speciálními vzdělávacími potřebami ze zákona nárok. „Zájem ze strany rodičů je velký, navýšení peněz bylo nezbytné kvůli nárůstu žádostí o vyšetření. Peníze na speciální vzdělávací potřeby mohou jít navíc od loňského roku také do mateřských škol a školních družin. Podpora u takto malých dětí je totiž podle mezinárodních studií nejefektivnější,“ řekla po jednání vlády náměstkyně ministra školství Zuzana Matušková.

Jednou z nejčastějších forem podpory je pedagogická intervence, díky doučování se žákům zlepší prospěch a lépe se začlení do kolektivu. O téměř 3000 také meziročně vzrostl počet asistentů pedagoga.

Zdroj