„Věříme, že Poslanecká sněmovna podpoří „senátní“ variantu Insolvenčního zákona,“ vzkazují organizace, které pracují s předluženými lidmi

Vydáno: 4 minuty čtení

Organizace, které jsou aktivní v problematice nadměrné zadluženosti českých občanů, vyzvaly v prosinci senátory, aby podpořili pozměňovací návrhy k novele Insolvenčního zákona, která vzešla z Poslanecké sněmovny. Ti jejich výzvy vyslyšeli a přijali pozměňovací návrhy, které podal senátor Marek Hilšer, čímž se návrh vrací do sněmovny. V úterý 22. ledna poslanci rozhodnou, zda vstoupí v platnost upravená senátní verze, nebo původní sněmovní verze novely. Neziskové organizace nyní apelují i na poslance, aby senátní verzi novely podpořili, a kromě pozitivního přínosu pro předlužené lidi vyzdvihují i výhody pro věřitele a soudy.

Pozměňovacími návrhy v Senátu byla odstraněna nejasná a vnitřně rozporná úprava minimálních podmínek oddlužení, a rovněž se upustilo od nutnosti minimální měsíční splátky pro vstup do oddlužení přes 2 000 Kč, která by znamenala bariéru zejména pro část seniorů s nízkým důchodem. Tyto pozměňovací návrhy však zároveň posílily kontrolní prvky při vstupu a během oddlužení – nově je specifikováno, jaké jednání dlužníka může být považováno za nepoctivý záměr (takové jednání znamená, že dlužníkovi bude zamítnut Návrh na povolení oddlužení, případně zrušeno již schválené oddlužení), a že dlužník musí po celou dobu oddlužení vynakládat veškeré úsilí, které je po něm možné spravedlivě požadovat, k uspokojení pohledávek svých věřitelů – v opačném případě mu bude oddlužení zrušeno hned, a nikoli až na konci pětiletého období splácení.

„Tyto změny by měly vést k tomu, že do oddlužení bude moci vstoupit téměř každý předlužený člověk, pokud má poctivé úmysly. Po dobu oddlužení bude muset vynakládat ke splácení maximální úsilí, jaké je pro něj možné, s jistotou, že na konci bude oddlužen. Tato pravidla významně odlehčí i soudům, které nebudou muset po pětiletém období individuálně posuzovat, zda dlužník veškeré úsilí vynaložil, nebo nevynaložil, k čemuž by tak jako tak neměly dostatek podkladů,“ říká Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

„Senátem schválené nastavení pravidel lze považovat za výhodnější a spravedlivější i pro věřitelskou stranu – dosud jsme viděli, že uspokojení věřitelů je v oddlužení vyšší, než v exekucích. Navíc v oddlužení se věřitelé uspokojují poměrně, a nikoli v pořadí, v jakém podali návrhy na exekuci. Předpokládáme, že díky oddlužení se snáze dostanou ke svým penězům i ti, kdo vymáhají výživné – dluhy na výživném se totiž ani v oddlužení neodpouštějí. Z celospolečenského hlediska můžeme doufat, že se statisíce předlužených lidí postupně vrátí do běžného života, s důstojným příjmem a bez věčného strachu a stresu, který se dnes výrazně negativně ovlivňuje i jejich rodiny,“ vysvětluje Iva Kuchyňková, koordinátorka pro sociální oblast Charity ČR.

„Velmi vítáme, že Senát zohlednil naši kritiku principu 1+1, tedy že každý dlužník by v oddlužení musel platit nejméně dvojnásobek odměny insolvenčního správce, tedy celkem 2 178 Kč. Tento princip by vstup do oddlužení znemožňoval části dlužníků s velmi nízkými příjmy, zejména pak některým seniorům. V poradně máme předlužené klienty, kteří by za těchto pravidel nemohli do oddlužení nikdy vstoupit, protože vhledem ke svému zdravotnímu stavu už nejsou schopni si k nízkému důchodu přivydělat. Opatření by se však dotklo i těch, kdo mají nižší příjem pouze dočasně, například z důvodu rodičovské dovolené. Pokud vstoupí do oddlužení hned, budou schopni uhradit věřitelům vysoké procento dluhů, pokud však budou muset několik let čekat, věřitelé se dočkají nižšího uspokojení, a zadlužení lidé budou zbytečně žít několik let ve strachu z exekuce,“ vysvětluje Pavla Aschermannová, vedoucí dluhové poradny Rubikon Centra.

Bohumil Kartous z EDUinu, Informačního centra o vzdělávání, k tomu doplňuje: „Tíživá ekonomická a sociální situace rodin, které nesou břemeno exekuce, nutně dopadá i na děti. Významně ohrožuje jejich budoucnost nejen z hlediska vzdělávání. Rodiny zatížené exekucemi logicky nemohou podporovat děti ve snaze dosáhnout adekvátního vzdělání. Snazší oddlužení může zabránit mnoha případům nevinných obětí exekučního schématu.”

Společné prohlášení organizací zabývajících se zadlužením najdete ke stažení ZDE

Zdroj: https://www.eduin.cz/tiskove-zpravy/verime-ze-poslanecka-snemovna-podpori-senatni-variantu-insolvencniho-zakona-vzkazuji-organizace-ktere-pracuji-s-predluzenymi-lidmi/