Válečný konflikt jako téma ve výuce

Vydáno: 4 minuty čtení

Materiály k válce na Ukrajině: audiovizuální lekce, doporučení a aktivity do hodin

 

 

 

Vzdělávací program JSNS organizace Člověk v tísni vybírá v souvislosti s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu několik lekcí, materiálů a aktivit do hodiny, které pomohou vyučujícím s žáky otevřít téma válečného konfliktu.

Na speciálně vytvořené podstránce Válka na Ukrajině najdou pedagogové také řadu doporučení k tomu, jak ve třídě mluvit o válečném konfliktu, uprchlících, mediální manipulaci a propagandě, která invazi předcházela a nadále ji bude doprovázet.

Výběr lekcí k současné situaci

Na audiovizuálním portále JSNS.CZ najdou pedagogové a další zájemcivybrané lekce k tématu Válka na Ukrajině, díky kterým mohou ve svých hodinách otevřít téma ruské vojenské invaze na Ukrajinu, mluvit o dopadech na životy běžných lidí a o uprchlících, o mediálních manipulacích a propagandě. I když se příběhy jednotlivých filmů odehrávají v jiných zemích, je možné jejich prostřednictvím zahájit s žáky diskusi týkající se právě probíhajícího ozbrojeného konfliktu na Ukrajině. Doporučené lekce jsou vhodné jak pro žáky základních škol, tak pro středoškoláky.

Současná ruská propaganda

Mediální manipulace, dezinformace a lživá tvrzení, stejně jako postihy nezávislých ruských médií celé invazi předcházely, provázejí ji a provázet nadále budou. Žáci se pomocí tematických lekcí věnovaných Současné ruské propagandě a doprovodných materiálů seznámí s její silou, cíli a nástroji a také způsoby, jakými lze k mediálním manipulacím využít například fotografie. Obeznámí se s důmyslnými metodami, jakými Rusko prosazuje své mocenské cíle v Evropě i v celém světě. Tématu se věnuje také přehledně zpracovaná publikace Podoby ruské propagandy (ke stažení v PDF).

Válečný konflikt jako téma ve výuce: doporučení, vhodné materiály a aktivity

Současné dění na Ukrajině doléhá bohužel i na žáky. Mají potřebu a zájem o něm mluvit, svěřit se s emocemi, vypořádat se s negativními pocitypro situace, ve kterých se vyučující setkávají s obavami žáků a náročnými životními situacemi. Součástí jsou obecná doporučení, vhodné audiovizuální materiály, metody a praktické aktivity či dosavadní zkušenosti konkrétních vyučujících. Důležitá je také aktuální otázka řešení jevů, které mohou nastat ve třídách, do kterých chodí ukrajinští, ruští či běloruští žáci. Docházet může k slovním či fyzickým útokům, posměškům, obviňování nebo šikaně za příslušnost k dané národnosti. Tématem je také velké trauma ukrajinských žáků. sadu doporučenípro situace, ve kterých se vyučující setkávají s obavami žáků a náročnými životními situacemi. Součástí jsou obecná doporučení, vhodné audiovizuální materiály, metody a praktické aktivity či dosavadní zkušenosti konkrétních vyučujících. Důležitá je také aktuální otázka řešení jevů, které mohou nastat ve třídách, do kterých chodí ukrajinští, ruští či běloruští žáci. Docházet může k slovním či fyzickým útokům, posměškům, obviňování nebo šikaně za příslušnost k dané národnosti. Tématem je také velké trauma ukrajinských žáků.

Záznam debaty Týden války na Ukrajině: Co se děje a proč

Chcete získat přehled o tom, jak se situace na Ukrajině vyvíjela během prvního týdne konfliktu? Jaké jsou zážitky přímých účastníků prvních dnů invaze? V online debatě Týden války na Ukrajině: Co se děje a proč? se aktuálním otázkám věnovali ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek, novinář Ondřej Kundra a analytik David Stulík. Hosté se dotkli také možného vývoje a řešení konfliktu. Debatou provázela Jana Peroutková, novinářka a moderátorka České televize.

Další připravované materiály

Vybrané materiály na portále JSNS.CZ doplní v nejbližších dnech také sada otázek a odpovědí k současné ruské propagandě. Doplní tak již existující přehled nejčastějších otázek a odpovědí týkajících se ruské vojenské invaze. Zároveň také vznikají nové lekce k mediálním manipulacím, které agresi předcházely a dále ji doprovázejí. Pro aktuální informace sledujte webové stránky JSNS.CZ a Facebook JSNS.

 

Zdroj: Vzdělávací program JSNS organizace Člověk v tísni