V Hradci Králové otevřeli učebnu pro digitální vzdělávání

Vydáno: 2 minuty čtení

Zmocněnec pro digitální vzdělávání Ivan Pilný se v Hradci Králové zúčastnil otevření učebny pro digitální vzdělávání. Královéhradecký kraj vybavuje 60 učeben středních a základních škol softwarem Corinth na podporu přírodovědného vzdělávání, který vyvinuli odborníci z Karlovy Univerzity. Kraj za téměř 10 milionů korun vybaví 26 středních a 12 základních škol. Hradecká obchodní akademie je první školou, na které byl tento software instalován.

„Digitální technologie mění způsob výuky, umožňují větší zapojení žáků, učení z domova či celoživotní vzdělávání. Význam digitálních technologií ve vzdělávání do budoucna ještě víc vzroste. Byli bychom rádi, kdyby se v příštích letech tento typ učeben rozšířil na stovky českých škol,“ uvedl zmocněnec pro digitální vzdělávání Ivan Pilný.

Po Univerzitě Hradec Králové byla první učebna v rámci kraje instalována na hradecké obchodní akademii. Vybavování škol bude plynule pokračovat do jarních měsíců roku 2019. Gymnázia a přírodovědně zaměřené střední školy dostanou po dvou učebnách, menší střední školy nebo ty, kde výuka přírodovědných předmětů probíhá v menšině oborů, získají po jedné.  S nabídkou byly osloveny i základní školy, jejichž žáci se účastnili vyšších kol olympiád v přírodovědných předmětech a také ty, ve kterých působí aktivní pedagogové, to vše s ohledem na rovnoměrné rozložení po celém kraji.

„Vybavením učeben podporujeme digitalizaci vzdělávání v našem kraji. Software Corinth je určený na podporu výuky na středních školách a druhém stupni základních škol. Obsahuje více než 1 500 materiálů pro  výuku ve formě 3D modelů, animací a simulací v oblasti přírodovědného vzdělávání. Chceme, aby výuka podpořila přirozenou zvídavost žáků, aktivitu a jejich zájem o přírodovědné obory,“ říká náměstkyně hejtmana pro oblast školství Martina Berdychová.

Software Corinth obsluhuje učitel z tabletu a promítá jej na televizní obrazovku o úhlopříčce 165 cm. Program obsahuje tematické knihovny: biologie člověka, zvířat a rostlin, geologie, paleontologie, chemie, fyzika, geometrie a kultura. Součástí dodávky je tabulový systém, který může překrývat televizní obrazovku nebo ji doplňovat pro poznámky učitele nebo žáků. Autory softwaru jsou pedagogové z Univerzity Karlovy, kteří spolupracují s dalšími odborníky. Po dobu pěti let budou mít školy aktualizace zdarma.

Zdroj: http://www.msmt.cz/v-hradci-kralove-otevreli-prvni-ucebnu-pro-digitalni