V ČR stále přetrvává plošná chřipková epidemie

Vydáno: 2 minuty čtení

„Nejnovější údaje potvrzují, že i přes pokles nemocnosti nadále probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Pokles nemocnosti je evidován ve všech krajích a ve všech věkových skupinách kromě dospělých ve věkové skupině nad 65 let věku se nemocnost téměř nemění. Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Moravskoslezského, Jihomoravského a Plzeňského.

„Doporučujeme občanům, pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku a po cestě hromadnou dopravou si vždy umýt ruce. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozorňuje hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Ve většině evropských zemí probíhá chřipková epidemie. Většina z nich hlásí převažující výskyt chřipky typu A, pouze čtyři země hlásí dominanci B typu viru chřipky, v osmi zemích cirkulují oba typy chřipky, tj. A i B.

Veškerá aktuální data naleznete na webu Státního zdravotního ústavu

Řízení školy online

Zdroj: https://www.mzcr.cz/dokumenty/v-cr-pretrvava-plosna-chripkova-epidemie_18481_1.html