Tomáš Klus a Paměť národa uvádějí: Písničkáři za normalizace a dnes

Vydáno: 3 minuty čtení

Jak písničkáři ovlivňovali životy lidí v normalizačním Československu a jak naopak normalizace zasáhla do jejich života a tvorby. To je nové vzdělávací filmové pásmo s názvem „Paměť písní“, které reflektuje historii naší země 70. a 80. let 20. století. Společnost Post Bellum jej spolu s písničkářem Tomášem Klusem uvádí od 20. března 2020 v devíti městech ve třech krajích České republiky.

Netradiční pohled na období uplynulého režimu představí žákům a studentům odborná lektorka společnosti Post Bellum, historička Veronika Stehlíková. Půjde o hudebně-vizuální koláž zasazenou do historického kontextu. Diváci zhlédnou krátké filmové sestřihy z  vyprávění několika českých písničkářů a zazní i písně jednoho z nejpopulárnějších tuzemských písničkářů dnešní doby Tomáše Kluse. Ten ostatně sám přišel s nápadem na název Paměť písní, jak přiznává a dodává k tomu: „Věřím, že v písních písničkářů má mít vždy sdělení navrch nad zábavou a jako taková se píseň, podobně jako záznam v deníku či kronice, stává pamětí doby, kterou reflektuje.“

Kontrasty dob dnešních i minulých

V rámci dvouhodinového programu seznámí lektorka a Tomáš Klus publikum s pamětnickým příběhem jednoho ze státem povolených muzikantů, který kdysi mohl bez problémů oficiálně hrát a koncertovat po celé zemi. V dalších ukázkách pak netradiční dvojice moderátorů představí i jeho protipól – tedy písničkáře, který byl za minulého režimu naopak donucen kvůli svým občanským postojům a hudební tvorbě k emigraci. „Nejde nám jen o zábavu, a aby zazněly známé písně, ale spolu se současným muzikantem si budeme povídat o tom, co znamená být písničkářem dneška a jaké to bylo u nás za normalizace,“ vysvětluje Veronika Stehlíková, která se fenoménem písničkářství  za normalizace zabývá jako historička dlouhodobě. Součástí hudebně-vizuálního pásma bude závěrečná diskuse s publikem.

Program Paměť písní je určen žákům 7. - 9. ročníků základních škol a studentům středních škol a učilišť.

Turné podpořila Nadace Karla Janečka, díky které bude snížené vstupné 40 Kč na žáka, učitelé mají vstup zdarma. Školy se mohou hlásit již nyní na e-mailu kinopribehy@postbellum.cz

Na dopolední program pro školy navazuje Tomáš Klus v daném městě večerním koncertem se svou Cílovou skupinou, vždy ve stejný den na stejném místě od 19:21 hodin.

 

Paměť písní – turné jaro 2020 (program probíhá od 10:00 do 12:15 hodin):

20. 3. 2020 – Kladno – Kino Sokol

2. 4. 2020 – Klatovy - Kulturní dům

3. 4. 2020 – Strakonice – Dům kultury

16. 4. 2020 – Beroun – Kulturní dům Plzeňka

20. 4. 2020 – Nymburk – Hálkovo městské divadlo

21. 4. 2020 – Mladá Boleslav – Škoda Muzeum

23. 4. 2020 – Jablonec nad Jizerou – Kulturní dům

24. 4. 2020 – Kralupy nad Vltavou – Kulturní dům Vltava

28. 4. 2020 – Mělník – Masarykův kulturní dům

 

Více informací: FB Paměť národa, FB Paměť národa vzdělávání, FB Tomáš Klus.

 

Zdroj: Tisková zpráva Post Bellum ze dne 6. 2. 2020