Téměř 4 tisíce středoškoláků se zúčastnilo přednášek registru a poznalo, komu a jak dává organizace naději na život

Vydáno: 2 minuty čtení

Se začátkem školního roku spustil Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) program, který si klade za cíl rozšiřovat povědomí o činnosti organizace mezi studenty středních škol. Studenti se tak na přednáškách dozvěděli o nemocech krvetvorby a jejich léčbě, zejména pak o transplantaci krvetvorných buněk. Pracovníci registru letos stihli uskutečnit 116 přednášek celkem pro 3905 dětí. Posledních zhruba 10 přednášek musela organizace přesunout kvůli pandemii COVID-19 na školní rok 2020/2021.     

 „Vstoupit do registru sice lze až po dovršení plnoletosti, ale my bychom rádi o tomto tématu hovořili s mladými lidmi už během jejich dospívání. A to proto, aby měli dostatek času si rozmyslet, zda v budoucnu, až se s náborem k nám setkají například na vysoké škole nebo nějakém festivalu, chtějí vstoupit či nikoliv,“ uvádí Věra Šilerová, hlavní koordinátorka náborů ČNRDD. „Jde nám především o to, předat studentům relevantní informace, zodpovědět všechny jejich otázky, probrat s nimi jejich zdravotní omezení a naprosto lidsky jim vysvětlit, jak takové dárcovství vlastně probíhá,“ vysvětluje Šilerová.

V letošním školním roce se pracovníci registru potkali se středoškoláky na celkem 116 přednáškách, stihli tak promluvit k celkem 3905 dětem. Český národní registr dárců dřeně si pak nejčastěji zvaly na svou půdu střední školy ze Středočeského, Moravskoslezského a Zlínského kraje. „Kvůli pandemii COVID-19 jsme museli letošní ročník uzavřít předčasně, přesto si ale myslím, že se nám podařilo oslovit pěknou řádku mladých lidí,“ doplňuje Šilerová. Posledních zhruba 10 přednášek musela organizace přesunout kvůli koronaviru na školní rok 2020/2021, kdy se chystá spustit druhý ročník edukačního programu.               

Co zajímalo studenty během přednášek nejvíce? „Celkem dlouho jsme vždy mluvili o tom, že jsou registry na celém světě propojené a Čech tak může pomoci například Australanovi a naopak. Hodně se rovněž debatovalo o způsobech odběru krvetvorných buněk, které existují dva a málokdo o tom ví, a samozřejmě o tom, zda odběr bolí či nikoliv, a kolik lidí se uzdraví,“ uzavřela Šilerová. 

Pro přihlášení střední školy ve školním roce 2020/2021 kontaktujte: Věra Šilerová, silerova@kostnidren.cz  

 

Zdroj: Tisková zpráva, Český národní registr dárců dřeně