Světový týden o penězích a finanční gramotnosti – ještě se může zapojit i Vaše škola!

Vydáno: 2 minuty čtení

V posledním březnovém týdnu proběhne v České republice třetí ročník mezinárodní kampaně Global Money Week 2019 (GMW). Celosvětově se do ní letos zapojí 169 zemí.

Smyslem je upozornit na nutnost výuky a osvojování si zdravých finančních návyků od útlého věku až do dospělosti. Národními organizátory této prestižní iniciativy v ČR jsou yourchance, o.p.s. a česká kancelář Evropské asociace finančního plánování (EFPA ČR). Hlavním partnerem GMW v ČR je Komerční banka. Kampaň má již tradičně podporu MŠMT, MF ČR a ČNB.

„Uč se, šetři, vydělávaje!“ Takový je společný podtitul akcí o penězích, jejich získávání a hospodaření s nimi. Napříč ČR budou probíhat v týdnu od 25. do 31. března 2019.  Zaměří se na děti a mládež, ale také na širokou veřejnost a skupiny ohrožené předlužením a na sociálně vyloučené skupiny. Workshopy, besedy s odborníky, semináře i hry o penězích přinesou zejména školy a knihovny, a to v Praze, Liberci, Ostravě, Brně, Olomouci, Vsetíně, Strakonicích, ale i jinde.

Zájem o GMW v ČR rok od roku roste. Zatímco v roce 2017 proběhlo 67 akcí a zúčastnilo se jich 4500 dětí, loni už se do kampaně zapojilo celkem více než 10.000 účastníků a uskutečnilo se přes 130 akcí se společným jmenovatelem finanční gramotnost.

Pokud má Vaše škola zájem uspořádat akci a zapotit se do GMW 2019, všechny potřebné informace získáte zdarma po zaregistrování se na webu organizátora: http://www.fgdoskol.cz/gmw-2019/

Školám, zájmovým organizacím a dalším vzdělávacím institucím nabízíme možnost propojení s odborníky z praxe a podnikateli, kteří se mohou s posluchači podělit o své zkušenosti z oblasti financí a rozhodování o nich,“ uvedla Jana Merunková, ředitelka yourchance, o. p. s.

Všechny zapojené školy, společnosti a jejich akce budou podle mezinárodních pravidel zapsané do světového kalendáře akcí GMW 2019 a jejich účastníci započítáni do celosvětového výsledného počtu zapojených účastníků. 

Školy a společnosti zapojené v roce 2018 a 2017 naleznete na https://efpa.cz/gmw

Podle statistik většina dospělých Čechů stále neumí zacházet s penězi. Na více než 860 tis. lidí je dokonce vypsána exekuce (viz  http://mapaexekuci.cz/). Pokusme se tento neradostný stav změnit!  

Zdroj: Zpráva o kampani Global Money Week 2019.