„SUK – Čteme všichni 2018“

Vydáno: 2 minuty čtení

Hlasování 26. ročníku literární ankety pro děti a knihovníky „SUK – Čteme všichni 2018“ pokračuje až do 25. března 2019. V České republice jde o nejstarší anketu svého druhu, jejíž tradice sahá až do roku 1993. Tato akce Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského (NPMK) rozvíjí a motivuje dětské čtenáře a posiluje vztah dětí ke knihám a ke vzdělanosti vůbec. Cílem ankety je upozornit co nejširší okruh veřejnosti (včetně pedagogické) na nové tituly literatury pro děti a mládež a zároveň zachytit čtenářské preference dětí.

Děti a knihovníci mají možnost zhodnotit knižní produkci roku 2018 a v celorepublikové anketě hlasují o nejoblíbenější dětskou knihu. Z došlých hlasovacích lístků bude vylosováno 50 dětí, které získají knižní dar.

U zrodu této (již tradiční) akce stála v 90. letech publicistka a knihovnice Ivana Hutařová, autorka odborných publikací o dětské literatuře, která působila právě v Pedagogické knihovně J. A. Komenského. Anketa byla pojmenována po profesoru Františku Václavu
Sukovi, předním pedagogovi a zakladateli studijní Knihovny českých spisů pro mládež (1919), která je dnes známa jako Sukova studijní knihovna literatury pro mládež. Tato unikátní knihovna je součástí knihovních fondů NPMK. Jde o jedinečnou sbírku
literatury pro děti a mládež vydanou v češtině a slovenštině. Odborné veřejnosti poskytuje zázemí pro rozvoj literární kritiky a historie literatury pro děti a mládež.

Řízení školy onlineHlasovat v anketě (elektronicky i prostřednictvím hlasovacích lístků) je možné v kategoriích Cena dětí a Cena knihovníků. Kromě veřejné ankety probíhá také hlasování odborné poroty učitelů českého jazyka, na jehož základě je udělena Cena učitelů za přínos k rozvoji
dětského čtenářství. Součástí vyhodnocení ankety je dále Cena Noci s Andersenem, kterou získá nejčtenější titul během akce Noc s Andersenem. Ta proběhne 29. března 2019.

Více informací získáte v odkazu https://www.npmk.cz/knihovna/sukova-knihovna/suk-cteme-vsichni. Výsledky předchozích ročníků ankety jsou zveřejněny na webu NPMK, a to v odkazu https://www.npmk.cz/knihovna/sukova-knihovna/suk-cteme-vsichni/predchozi-rocniky.

Zdroj: Tisková zpráva Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského (NPMK) ze dne 26. 2. 2019