Studio JSNS: Živé vysílání pro školy, ve kterém mohou žáci a studenti pokládat odborníkům otázky k válce na Ukrajině

Vydáno: 3 minuty čtení

Vzdělávací program JSNS společnosti Člověk v tísni spouští od pátku 25. března pravidelné živé vysílání pro školy, které je určené studentům středních škol a žákům 2. stupně základních škol. 

Válka na Ukrajině je nyní všudypřítomná a dopadá tak i na studenty. „Žáci základních a středních škol jsou, stejně jako starší lidé, znejistělí, mají obavy a strach, cítí zlobu, vztek i beznaděj, chtějí pomoci. A napadá je nespočet otázek. Považujeme za důležité dát jim možnost hledat spolu s pozvanými odborníky odpovědi na tyto otázky,” říká Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu JSNS.

Již v pátek 25. 3. od 10 hodin proběhne první ze série pravidelného živého vysílání pro školy Studia JSNS, tento týden s podtitulem Měsíc války na Ukrajině, jehož hostem je analytik Bezpečnostního centra Evropské hodnoty David Stulík. Žáci a studenti mu mohou klást otázky k aktuální situaci na Ukrajině, jakým způsobem se konflikt vyvíjí a jaké jsou možné scénáře dalšího směru konfliktu. Živé vysílání je možné sledovat na webovém portálu JSNS.CZ nebo na Facebooku JSNS.  

Pravidelné vysílání 

Živé vysílání připravuje vzdělávací program na každý pátek, vždy od 10 do 10:45 hodin tak, aby se vešlo do jedné vyučovací hodiny. V pátek 1. dubna přiblíží ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek žákům a studentům fungování humanitární pomoci. O týden později bude Josef Pazderka, šéfredaktor serveru Aktuálně.cz, odpovídat na otázky ohledně ruské informační války. V pátek 22. dubna se spolu s odborníkem zaměří na téma ukrajinských válečných uprchlíků, jak je možné těmto lidem pomoci a jak k nim přistupovat. Série živých vysílání ohledně ruské invaze bude zakončena tématem psychologického aspektu války a zaměřena na to, jakým způsobem mohou mladí lidé tuto situaci vnímat

Materiály do výuky  

Vzdělávací program JSNS již krátce po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu připravil pro vyučující souhrnné materiály využitelné ve výuce. Na webových stránkách naleznou vyučující a další zájemci vybrané lekce k tématu, které se věnují například současné ruské propagandě, dezinformacím a mediálním manipulacím nebo tolik aktuálnímu tématu uprchlíků. Nabízí také přehled a metodický materiálpro situace, ve kterých se vyučující setkávají s obavami žáků a náročnými životními situacemi. Studenti mohou také zhlédnout záznam z debaty Týden války na Ukrajině: Co se děje a proč?, která proběhla 4. března.   

 

Zdroj: JSNS.cz