Střípky revoluce

Vydáno: 2 minuty čtení

Unikátní výstava přenese studenty a veřejnost do listopadu 1989 i skrze rozšířenou realitu v mobilních telefonech

Výstavu připravili pořadatelé letošních oslav sametové revoluce spolu s organizací Post Bellum. Vrámci programu Festival svobody na školách je nyní k vidění na více jak sedmi desítkách základních a středních škol po celé České republice.

Pro veřejnost je výstava k vidění na Praze 1 – od 4. do 16.11. na Jungmannově náměstí, na oslavy výročí svobody 17.11. bude k vidění na Národní třídě a poté se vrátí zpět na Jungmannovo náměstí, kde bude až do 30.11.

Právě zapojení moderních technologií je podle organizátorů největší devizou výstavy. Ve spolupráci s IT společností Synetech přidali autoři výstavy k obrazovým a textovým částem další rozměr, tedy videa, která si může každý po nainstalování mobilní aplikace Festival svobody po zaměření daného obrazu fotoaparátem přehrát.

Výstava vypráví nejen o samotných událostech roku 1989, ale přináší také příběhy těch, kterým převrat zásadně zasáhl do života (vzpomínají např. Monika Pajerová, Václav Bartuška, Petr Pithart, ale třeba i velitel zásahu na Národní třídě Michal Danišovič a další, jejichž příběhy zaznamenala Paměť národa).

“Sledujete výstavu s 30 let starými fotografiemi,  které se s mobilním telefonem v ruce  najednou promění v živé obrazy. To je něco, co má podle nás šanci mladé lidi oslovit,” vysvětluje záměr Lucie Bílková ze spolku Díky, že můžem, který je jedním ze spoluorganizátorů vzdělávacího programu.

Důležitost nových postupů ve vzdělávání potvrzuje také Mikuláš Kroupa z Post Bellum: „Musíme se naučit dětem a mladým lidem historii vyprávět zajímavě. Záleží na učitelích a rodičích, jak a o čem s dětmi mluví. Je škoda, když žáci a studenti události chápou jen jako kapitolu v učebnici a neznají příběhy, které dokáží zaujmout”.

Festival svobody na školách připravují organizace Post Bellum o.p.s. (Paměť národa), spolek Díky, že můžem a Nerudný fest.cz. Projekt podpořil Magistrát hlavního města Prahy a Nadace České spořitelny. Více informací, výstava a aplikace ke stažení na www.festivalsvobody.cz/naskolach.

 Řízení školy online

Zdroj: informace o Střípky revoluce