Středoškoláci "Zachytili svou SVOBODU" a vyhráli

Vydáno: 2 minuty čtení

Studenti z celé republiky dnes na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy převzali z rukou náměstka ministra a státního tajemníka ceny za vítězství v celorepublikové soutěži "Zachyť svoji SVOBODU“. Úkolem studentů středních a vyšších odborných škol bylo natočit video či vyfotit snímek zachycující jejich osobní pohled na svobodu. Výherci 1. míst ve dvou vyhlašovaných kategoriích si odnesli drony s kamerou a fotoaparátem.

Ceny ve Velkém zrcadlovém sále MŠMT studentům spolu s partnery soutěže předali státní tajemník Jindřich Fryča náměstek pro řízení sekce EU a ESIF Václav VelčovskýHlavní cenu v podobě dronů poskytla do soutěže společnost Telink. Další úspěšní soutěžící získali od mediální agentury Dentsu Aegis Network volné vstupenky na zážitkovou hru GOLEM VR a možnost strávit den v mediální agentuře s účastí na photoshootingu reklamy. 

„Téma soutěže není vybráno náhodou. OP VVV jako jeden z programů spolufinancovaných z Evropských strukturálních a investičních fondů chce u studentů zvýšit povědomí o důležitosti svobody, která je základním stavebním kamenem českého ústavního pořádku a také jednou z primárních hodnot Evropské unie. Svoboda je krásná, ale křehká, proto o ni musíme pečovat,“ uvedl náměstek Václav Velčovský.

Studenti od září do listopadu přihlásili do soutěže bezmála 70 příspěvků. Mnoho soutěžních fotografií a videí bylo inspirováno cestováním nebo sportem. „Moje video vzniklo ze záběrů, které jsem natočila při studijním pobytu na Novém Zélandu. Záběry jsem doplnila texty, které vyjadřují, co je pro mě svoboda. Nejlepším příkladem byla právě možnost studovat v zahraničí,“ řekla vítězka kategorie nejlepší video Pavla Vaňková z Gymnázia Mladá Boleslav.

Přehled vítězů a jejich soutěžních příspěvků

Kategorie - NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE

  1. místo: Klára Mrvová s fotografií "Bezvězení", Gymnázium Jevíčko
  2. místo: Filip Sirotek s fotografií "Letící bota“, VOŠ informačních studií a SŠ elektrotechniky, multimédií a informatiky, Praha 9
  3. místo: Jan Krepčík s fotografií "Ne vždy zde byla…", Gymnázium Jihlava

Kategorie - NEJLEPŠÍ VIDEO

  1. místo: Pavla Vaňková s videopříspěvkem "Běž", Gymnázium Mladá Boleslav
  2. místo: Filip Gronich s videopříspěvkem "Find your FREEDOM", VOŠ a SPŠE Olomouc
  3. místo: Vojtěch Karban s videopříspěvkem "Svoboda volného času", VOŠ, SPŠ a JŠ v Kutné Hoře

Zvláštní kategorie - NEJLEPŠÍ FB VIDEO

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/stredoskolaci-zachytili-svou-svobodu-a-vyhrali