Středoškoláci reprezentují Českou republiku na mezinárodní soutěži.

Vydáno: 2 minuty čtení

Ve dnech 13. – 18. září se v Sofii uskuteční 31. ročník mezinárodní soutěže European Union Contest for Young Scientists (soutěž nejúspěšnějších projektů mladých vědců). Do soutěže postupují nejlepší studenti z národních kol soutěží se svými projekty. Do letošního ročníku je přihlášeno celkem 100 projektů a soutěže se účastní 155 mladých vědců z 39 zemí. Kromě evropských zemí se soutěže zúčastní jako hosté soutěžící z Kanady, Číny, Jižní Korey, Egypta, Tunisu a USA.

Českou republiku budou reprezentovat úspěšní laureáti 40. ročníku Celostátní přehlídky prací Středoškolské odborné činnosti, která se konala v červnu 2018 v Olomouci. V Sofii se představí následující studenti se svými projekty:Řízení školy online

Martina Hanusová s projektem „Univerzální řídicí systém pro ovládání výukových robotických manipulátorů“, který zpracovala jako teprve 15-letá studentka Gymnázia a Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky, Frenštát pod Radhoštěm. Cílem této práce bylo vyvinout levný, dostupný, snadno sestavitelný, ale hlavně univerzální řídicí systém pro ovládání výukových robotických manipulátorů pro školy a zájmové kroužky, zaměřený zejména na řízení robotických manipulátorů vytištěných na 3D tiskárnách z některého ze stovek různých návodů dostupných na internetu.

„Inhibice glutamátové excitotoxicity v glaukomu lipozomy“, je vítězný projekt Alexandra Zarivného z Církevního gymnázia Německého řádu v Olomouci. Záměrem práce je navrhnout výzkum nového konceptu neuroprotekce proti glutamátové excitotoxicitě, která nastává u neurodegenerativních onemocnění. Výzkum na základě v práci formulované hypotézy by měl realizovat nově teoretizovaný koncept řešení glutamátové excitotoxicity pomocí lipozomů jako detoxifikačních činitelů, kteří by měli glutamát absorbovat, a tak zamezit jeho patogenní aktivitě v tkáni. Cílem práce jsou, kromě realizace nového konceptu molekulární léčby, taktéž poznatky v oblasti homeostáze glutamátu v rámci lidské sítnice a návrh modelu tkáně sítnice in vitro, který je zvlášť navrhnut pro účely tohoto výzkumu.

Více informací o soutěži a o vlastním průběhu soutěže na  https://eucys.eu/

 

Zdroj: Tisková zpráva NIDV ze dne 12. září 2019