Stipendisté programu pro nadané žáky ZUŠ MenART se o víkendu setkají v Praze

Vydáno: 2 minuty čtení

Přední osobnosti české umělecké scény - dirigent Tomáš Netopil, operní pěvkyně Kateřina Kněžíková, klavírista Ivo Kahánek, skladatelka a klavíristka Beata Hlavenková, zpěvačka Lenka Nová, violoncellistka Terezie Kovalová a výtvarní umělci Maxim Velčovský, Petr Nikl a Milan Cais se potkají se svými stipendisty ze základních uměleckých škol a jejich učiteli 3. listopadu v Praze na dalším pracovním setkání v rámci projektu MenART. Roční stipendijní program Nadačního fondu Magdaleny Kožené má za cíl podpořit vyhledávání a rozvoj mladých talentů a inspirovat jejich učitele. V letošním roce se devět uznávaných a úspěšných umělců v nebývalém rozsahu podělí o své zkušenosti a budou i zasvěcenými rádci při dalším uměleckém směřování přes sta žáků a jejich pedagogů hudebních i výtvarných oborů základních uměleckých škol z celé České republiky.

Řízení školy onlineVšichni umělci s vděčností vzpomínají na přístup a vedení, kterých se jim dostalo v útlém věku od jejich kantorů. Přístup učitele i rady sdílené staršími profesionály patří dle jejich slov mezi důležité faktory na osobní umělecké cestě každého z nich. Stipendijního programu se vždy účastní vybraný žák ZUŠ společně se svým pedagogem. „Chceme propojovat uměleckou praxi a vzdělávání, inspirovat výměnu zkušeností a usilovat o nastínění cesty moderních způsobů uměleckého vzdělávání,“ vysvětluje Dana Syrová, která program vede.

S projektem MenART tak rozšířil Nadační fond Magdaleny Kožené své aktivity na podporu činnosti základních uměleckých škol a uměleckého vzdělávání u nás. Dalším významným projektem fondu je celostátní happening ZUŠ Open, do kterého se v letošním roce zapojilo na 400 škol z celé České republiky.

Výstupy prvního ročníku stipendijního programu MenART budou samostatně prezentovány v rámci Národního festivalu Smetanova Litomyšl 22. června 2019 včetně výtvarné sekce. Významným partnerem je již druhým rokem MHF Pražské jaro, které stipendisty MenART v příštím roce představí v oficiálním programu festivalu symbolicky v den ZUŠ Open 31. 5. 2019.

Detailní informace jsou k dispozici na www.menart.cz nebo www.nfkozena.cz

 

Zdroj: Tisková zpráva SMART Communication s.r.o. ze dne 30. 10. 2018