Startuje soutěž iSejf

Vydáno: 3 minuty čtení

Znají mladí pravidla nastavení soukromí na Facebooku? Uvědomují si, co je to sexting? A jak si představují, že vypadá kyberzločinec? Na tyto a řadu dalších otázek pomůže odpovědět soutěž iSejf 2015, která v pondělí 16. února nově startuje na webu Bezpečně-online.cz.

Důvod, proč se objevuje právě zde je jednoduchý: motivovat děti a mládež se zajímat o problematiku bezpečí online. Soutěž pořádá Národní centrum bezpečnějšího internetu.

„Dlouhodobě registrujeme, že mladí podceňují téma internetové bezpečnosti. Zároveň se rodiče často nezajímají o to, co jejich ratolesti na počítačích, tabletech a mobilech vlastně dělají,“ říká manažerka primární prevence Tereza Zadražilová.

„Proto jsme se rozhodli odstartovat soutěž, která na straně jedné bude mladé motivovat se zajímat o tuto problematiku, a na straně druhé přinese zajímavé poznatky, jak soutěžící na námi zvolené úkoly související s bezpečností v online světě nahlížejí,“ dodává Zadražilová.

Soutěž poběží do konce roku na měsíční bázi, přičemž každé kolo bude mít svého partnera. Hned na tom úvodním se podílí partner, který je sám o sobě tématem tohoto kola – Facebook. Starší kategorie soutěžících mezi 13 a 18 lety bude mít za úkol rozebrat pravidla týkající se soukromí na této sociální síti. Soutěžící spadající do kategorie mezi 6 a 12 lety pak budou vytvářet vlastní facebookové profily nanečisto. Mezi cenami pro nejlepší příspěvky bude možné nalézt například tablety iPad Mini Retina či Xiaomi MiPad.

„Facebook je hrdým partnerem soutěže iSejf. Řada teenagerů v Čechách využívá naší platformu k navazování přátelství, sdílení fotografií, myšlenek, emocí a k debatám o problémech, které jsou podle nich důležité. Z průzkumu víme, že je mládež paradoxně zběhlejší v ovládání nastavení soukromí než starší generace,“ říká Gabriella Csech, vedoucí sekce pravidel pro Střední a Východní Evropu ve společnosti Facebook.

„Tato soutěž není jen o zábavě a zjišťování bližších informací o tom, jak Facebook řeší soukromí svých uživatelů. Já osobně jsem zvědavá na její výsledky a na to, jak mladí nahlíží na soukromí na naší sociální síti a jak mohou být díky svým vědomostem nápomocní svým rodičům a prarodičům při nastavení toho, co sdílejí na Facebooku, dodává Cseh.

iSejf je soubor tematických soutěží, které pořádá Národní centrum bezpečnějšího internetu. Během roku 2015 se uskuteční celkem 11 soutěží o spoustu hodnotných cen pro děti a mladé lidi od 6 do 18 let. Většina kol bude určena pro užší věkové kategorie. Pro mladší účastníky od 6 do 12 let a pro starší od 13 do 18 let. Cílem je vytvořit témata, adekvátní věkové kategorii a motivovat co nejširší spektrum mladých k účasti v soutěži a k návštěvě webu www.bezpecne-online.cz.

Témat, kterým se soutěž bude věnovat je celá řada: pravidla Facebooku; tvoření vlastních profilů; rady starších dětí mladším, jak být bezpečně online; senioři a selfies; sexting; závislost na internetu; sociální sítě; třídní weby; kyberzločinci, nakupování online.

Soutěž iSejf 2015 naleznete na webu www.iSejf.cz.