Společné vzdělávání je jednou z priorit OP VVV

Vydáno: 3 minuty čtení

Podpora společného vzdělávání (inkluze) na všech stupních škol i v rámci mimoškolních aktivit je jednou z priorit Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV). Svědčí o tom skutečnost, že na toto téma je vyčleněno přibližně 9 miliard korun.

Cílem je vytvoření podmínek pro vzdělávání všech dětí, žáků a studentů v integrujícím výchovném prostředí, kdy děti a žáci navštěvují místní školu hlavního vzdělávacího proudu a jsou společně vzdělávány přiměřeně svým zájmům, schopnostem a nadání. Týká se to i mateřských škol.

V nejbližších dnech vyhlásí OP VVV výzvu Gramotnosti s celkovou alokací 380 milionů korun. „Jejím cílem je podpora funkční gramotnosti žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na učilištích, a také žáků základních škol ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí, u nichž je potřeba více podporovat čtenářské, matematické a sociální gramotnosti,“ říká k výzvě náměstek sekce operačních programů Václav Velčovský. Nejedná se pouze o školní výuku, podporovány budou i volnočasové aktivity a výzkumně pilotní projekty.

V příštím roce bude vyhlášena výzva na podporu obcí, na jejichž území se nachází sociálně vyloučené lokality. Další výzva bude určena pro žadatele z řad škol a školských zařízení na realizaci projektů formou takzvaných šablon, které představují významné zjednodušení administrativy. Výzva finančně podpoří jednak osobnostně profesionální rozvoj pedagogů a pomůže školám při společném vzdělávání dětí prostřednictvím personálního posílení o školního psychologa, speciálního pedagoga a školního asistenta, případně chůvu v mateřské škole. Důležitou oblastí je také usnadnění přechodu dětí z MŠ do ZŠ a spolupráce s rodiči dětí a žáků. Zařazení žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do hlavního vzdělávacího proudu pomohou mimoškolní aktivity, například kroužky při školách. V roce 2016 bude také připravena výzva na podporu dětí a žáků se zdravotním postižením.

Společné vzdělávání bylo z OP VVV podpořeno už letos. V srpnu byla vyhlášena výzva Inkluzivní vzdělávání, která se zaměřuje na žáky a děti se speciálními vzdělávacími potřebami, zejména na ty ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí. Na tuto výzvu bylo vyčleněno 700 milionů korun. Problematiku inkluze v sobě zahrnují i výzvy na projekty Krajských akčních plánů a Místních akčních plánů, především pokud jde o společné vzdělávání v mateřských, základních a středních školách.