Sladkosti u dnešních studentů vítězí nad alkoholem a cigaretami.

Vydáno: 3 minuty čtení

Dnešní studenti středních a vysokých škol dávají přednost sladkostem před alkoholem a cigaretami. Sladkosti denně nebo často konzumuje polovina studentů, pouze sedm procent je nejí nikdy. Alkohol oproti tomu denně pije pouhé jedno procento studentů a často si jej dopřeje patnáct procent z nich. Nikdy nebo téměř nikdy nepije třetina studentů. Sedm procent studujících denně nebo často kouří, dalších osm procent občas. Vyplynulo to z průzkumu mezi téměř tisícovkou studentů, který v květnu 2022 uskutečnila společnost GTS Alive, která mimo jiné vydává a spravuje studentské průkazy ISIC.  

„Průzkum byl zaměřen na stravovací návyky a celkový životní styl studentů související se zdravím. Ptali jsme se i na problematiku poruch příjmu potravy. Bohužel se ukázalo, že celých sedmnáct procent studentů zažilo nebo zažívá anorexii či bulimii. Polovina pak zná někoho ve svém okolí, kdo s těmito problémy bojuje. K tomu přistupuje i fakt, že téměř třetina studentů se denně nebo často váží,“ přiblížil některé z výsledků průzkumu ředitel GTS Alive Radek Schich.

„Zajímavé také je, že každý dvanáctý student uvádí, že patří mezi vegetariány či vegany. Mezi nejčastějšími důvody zmiňují, že jim maso nechutná, nelíbí se jim masný průmysl, chtějí chránit životní prostředí nebo samotná zvířata,“ dodává Radek Schich.

Průzkum se zaměřil rovněž na otázku stravování ve fast foodech. Desetina studentů do nich zajde často, tři pětiny občas. Jako hlavní motivaci uvádějí rychlost, úsporu času a také to, že jim ve fast foodech chutná. Naopak tamní prostředí není hlavním lákadlem téměř pro nikoho z nich. Více než čtvrtina studentů pak fast foodům odolává a nezavítá tam prakticky nikdy.   

Studenti se zjevně příliš neinspirovali někdejšími negativními názory prezidenta Miloše Zemana na konzumaci zeleniny. Na rozdíl od něj ji často nebo dokonce denně jí 85 procent studentů. Ovoce si dopřávají jen trochu méně často. Tři čtvrtiny studentů pak obecně prohlašují, že je pro ně důležité jíst zdravě. Více než polovina jich denně nebo často sportuje, pouze pro osm procent je sport cizí.

Téměř polovina studentů překvapivě prakticky nikdy nechodí do školní jídelny či menzy. Zato snídani si dopřávají denně nebo často téměř tři čtvrtiny studentů, jen deset procent nesnídá vůbec. Hlavním jídlem dne je ale pro studenty jednoznačně oběd. Velká většina středoškoláků a vysokoškoláků se stravuje třikrát až pětkrát denně, každý patnáctý student ale jen dvakrát denně.

Dnešní studenti si také umějí poměrně dobře poradit s vařením. Přes polovinu z nich si vaří denně nebo často. Pouze desetina nevaří nikdy. Nekompromisně se studující také stavějí k otázce, zda by muži a ženy měli umět vařit. Muži by to měli zvládat podle 89 procent studentů, ženy dokonce podle 92 procent.

Pro více než dvě pětiny studentů hraje při nákupech nebo konzumaci potravin důležitou roli, zda byl daný produkt vyrobený či vypěstovaný v Česku. Menší roli pro ně hraje označení Bio či Fair Trade, relevantní je to jen pro asi čtvrtinu studentů.

Co se týče národních kuchyní, zdaleka nejraději mají čeští studenti tu italskou. Na druhém místě pak najdeme českou kuchyni. Mezi svými nejoblíbenějšími jídly studenti často uvádějí různé těstoviny na všechny možné způsoby, saláty, sushi, lasagne či pizzu, ale i svíčkovou, řízky, halušky nebo smažený sýr. Poměrně často zmiňují i různá asijská jídla. Někteří studenti si však nemohou dopřát jakékoliv jídlo, na které by měli chuť: průzkum ukázal, že sedmnáct procent z nich trpí různými potravinovými alergiemi.

Anonymní on-line průzkum vyplnilo pro GTS Alive 983 studentů – držitelů studentského průkazu ISIC z celého Česka. Zhruba polovina z nich studuje střední školu a polovina školu vysokou.

Zdroj: GTS Alive