Školní stravování 2014

Vydáno: 5 minut čtení

Program konference akreditované MŠMT č. j.516/2012-25

Školní stravování 2014

20.–22. 5. 2014

50. výročí systému školního stravování

Úterý odpoledne – 50. výročí systému školního stravování
Zahájení ve 13:00 hod. (13:00–17:00)
Moderuje: MUDr. Petr Tláskal, CSc., prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

I. BLOK

Úvodní slovo 

PhDr. Marcel Chládek, MBA          
Školní stravování – výhled do budoucnosti   

Ing. Eva Šulcová      
Vznik a vývoj školního stravování v Československu

Ing. Ludmila Věříšová, CSc.
Školní stravování po roce 1990         

Bc. Alena Strosserová, Bc. Anna Packová 
Srovnání současného českého školního stravování se světovým      

Bc. Jana Bradová     
50. výročí systému školního stravování v terénu       

II. BLOK

MUDr. Petr Tláskal, CSc., Společnost pro výživu  
Specifika dětské výživy           

MUDr. Zdeňka Trestrová, Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ozdravění školního stravování z pohledu hygienika

MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D., Ministerstvo zdravotnictví ČR
Monitoring nabídky potravin ve školách

MUDr. Helena Hnilicová, I. LF, Univerzita Karlova Praha
Regulace automatů a bufetů ve školách        

PaedDr. Eva Marádová, CSc., PedF, Univerzita Karlova Praha   
Postavení pracovníků školních jídelen          

Mgr. Ludmila Štvánová, radní pro školství a volný čas Praha       
Magistrát hlavního města a školní stravování          

TISKOVÁ KONFERENCE              

DIETNÍ STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍCH JÍDELNÁCH

21. 5. 2014 (9:00–12:00)

Moderuje: Ing. Ludmila Věříšová, CSc., MVDr. Pavel Otoupal, MUDr. Jan Ševčík 

III. BLOK

RNDr. Jitka Krmíčková, MŠMT     
Novela vyhlášky o školním stravování          

Ing. Alena Fürstová, ČŠI     
Zkušenosti s dietním stravováním bez vyhlášky        

MUDr. Zdeňka Trestrová, Ministerstvo zdravotnictví ČR
Dietní stravování z pohledu hygienika

doc. MUDr. Pavel Kohout    
Celiakie a další nemoci vyžadující dietu i ve školním stravování     

Diskuze k přednášeným tématům                

IV. BLOK

Bc. Marieta Balíková, FN Motol     
Nemocniční dietní systém a krátké představení diet pro školní stravování  

Mgr. Dagmar Koubová, Magistrát ČB, Ing. Marie Škopková, Ph.D., Sdružení jihočeských celiaků      
Vyhodnocení pilotního projektu bezlepkového stravování žáků MŠ a ZŠ zřizovaných Magistrátem města České Budějovice     

Ing. Mgr. Diana Chrpová     
Kurzy dietního stravování pro pracovníky školních jídelen  

NOVÉ SMĚRY VE VÝŽIVĚ

21. 5. 2014 (14:30–16:30)

Moderuje: Bc. Anna Packová, Ing. Jarmila Blattná

V. BLOK

Ing. Pavel Smetana  
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat?     

prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.   
Biopotraviny ve školním stravování  

doc. Ing. Jiří Brát, CSc.
Projekt Vím, co jím    

MVDr. Halina Matějová, Mgr. Veronika Březková
Nové směry ve výživě; kterými se řídit a kterými ne 

Bc. Anna Packová    
Mediální kampaň namířená proti konvenčnímu školnímu stravování         

VI. BLOK

Panelová diskuze k aktuálním tématům školního stravování          

BÍLÁ HROZBA?... BLOK O POTRAVINÁCH

22. 5. 2014 (9:00–11:30)

Moderuje: doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D., Mgr. Veronika Březková

VII. BLOK

doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D., ČZU, Fakulta agrobiologie        
Cukr a umělá sladidla           

Mgr. Jarmila Hamerská, Ústav preventivního lékařství MU Brno 
Bílá mouka a výrobky z ní     

Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D., MZLU Brno      
Mléko a mléčné výrobky        

prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., VŠCHT   
Je oprávněná hysterie kolem margarínů?      

VIII. BLOK

Mgr. Alexandra Košťálová  
Grant na spotřebu kuchyňské soli ve školních jídelnách      

MUDr. Marie Nejedlá
Sůl, kdy pomáhá a škodí       

Mgr. Miroslava Slavíková    
Jak ovlivnit sůl, náhražky a recepty na snížení spotřeby soli

Ing. Lucie Janotová, Ph.D.  
Nové předpisy o informacích na obalech potravin, informace o alergenech v pokrmech ŠJ          

KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ DĚTÍ ŠKOLNÍHO VĚKU

Seminář pro pedagogy

22. 5. 2014 (13:00–18:00 )

Moderuje: MUDr. Petr Tláskal, CSc, RNDr. Hana Zamrazilová, Ph.D.

IX. BLOK

MUDr. Petr Tláskal, CSc.    
Fyziologické aspekty dětské výživy    

prof. Ing. Jana Dostálová, Ing. Dana Gabrovská, Ph.D., Ing. Irena Němečková, Ph.D.
Nutriční přínos jednotlivých druhů potravin 

Ing. Jan Pivoňka, Mgr. Caklová,     
Značení potravin, co je nutné značit a proč  

prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.      
Mýty a poplašné zprávy ve výživě     

doc. PhDr. Slávka Fraňková, DrSc.
Vliv rodiny a prostředí na stravovací zvyklosti dítěte

MVDr. Halina Matějová, Mgr. Veronika Březková, PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Výživová doporučení pro laiky          

X. BLOK

RNDr. Hana Zamrazilová, Ph.D     
Fórum prevence dětské obezity a nadváhy     

PaedDr. Eva Marádová, CSc., PedF, Univerzita Karlova Praha
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí   

PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D., Mgr. Veronika Březková     
Pohyb a výživa – Pokusné ověřování změn v pohybovém a výživovém režimu žáků základních škol         

Mgr. T. Fujáková, Bc. M. Baliková, Mgr. A. Košťálová    
Uzdravme svůj školní automat          

M. Němec     
Školní mléko a ovoce do škol

Mgr. I. Caklová, Mgr. J. Divoká
SmartLife: Jak hravě žít zdravě         

Bc. Anna Packová    
Školní stravování, soutěže o nejlepší školní oběd      

MUDr. J. Boženský
Zapojte se do Fóra     

PŘIHLÁŠKY, VLOŽNÉ A DALŠÍ PODROBNOSTI NAJDETE NA WWW.VYZIVASPOL.CZ