Samet na školách: Bude na podzim i na vaší škole?

Vydáno: 3 minuty čtení

Blíží se podzim, blíží se další 17. listopad a s ním i oslavy výročí sametové revoluce. Během listopadových událostí v roce 1939 i 1989 stáli studenti přímo ve středu dění. Jak budou tato výročí a hodnoty svobody a demokracie reflektovat dnes?

Samet na školách je unikátní vzdělávací projekt pro 2. stupeň základních škol a střední školy. Přidáte se také? Sametové výročí si můžete připomínat v rámci celého podzimu, nebo třeba jen během jednoho dne. A jak? Možností je spousta.

Můžete si vybrat z bohaté nabídky programů o moderní historii nebo současných tématech na webu www.sametnaskolach.cz, objednat si program do výuky či uspořádat s žáky sametový festival – vlastní oslavu svobody a toho, co pro vás sametová revoluce znamená.

Naprostou většinu programu nabízíme zdarma a podpoříme vás podrobnou metodikou, rády vám či vašim studentům s přípravou oslav také pomohou naše koordinátorky. Za projektem stojí spolek Díky, že můžem a organizace Post Bellum.

Výběr z nabídky programu

  • historická témata, například workshopy od Post Bellum či besedy s pamětníky
  • demokracie, politika a protikorupční témata, třeba programy o EU nebo o volbách
  • lidskoprávní a sociální témata, workshopy o lidských právech u nás a ve světě
  • programy zaměřené na občanskou angažovanost, i přednáška o slam poetry
  • environmentální témata, besedy o udržitelném životním stylu
  • mediální témata, například objektivita, dezinformace a fake news
  • výběr různých filmů a výstav
  • v neposlední řadě také online materiály

Aktuální nabídku najdete na sametnaskolach.cz/nabidka-programu, kde máte také možnost objednat si jednotlivé aktivity.

Sametová akademie

Připravili jsme seminář, v rámci kterého vás a vaše žáky provedeme úskalími organizace akce pro celou školu. Zúčastněte se 1. října 2021 dne plného inspirace, předávání zkušeností a plánování, jak budou oslavy výročí sametové revoluce na vaší škole vypadat! Nahlédneme pod pokličku marketingu, produkce a projektového řízení.

Sametovou akademii připravujeme pro skupiny ve složení dva studenti a jeden učitel za školu, účast je zdarma. Akce se uskuteční prezenčně v Praze. Po skončení proběhne online follow-up setkání, jehož termín upřesníme.

Přihlašovat se můžete do 20. září přes formulář na sametnaskolach.cz/akademie.

Řízení školy online

Literární soutěž – Svoboda volby?

To, jaké volby každodenně činíme, ovlivňuje život nás i ostatních. Jaký význam pro nás má svobodná volba? Jsme jako společnost i jedinci schopni respektovat volbu druhých?

Žáci a studenti se mohou zúčastnit literární soutěže na toto téma. Zadaným literárním útvarem je sloupek, jednotlivá díla bude hodnotit porota složená z novinářů Deníku N. Vítězný sloupek bude otištěn v Listopadovinách, speciálním listopadovém vydání Deníku N.

Více informací o soutěži najdete na sametnaskolach.cz/soutez. Sloupky mohou žáci posílat do 1. listopadu.

 

Zdroj: Post Bellum, z.ú