Rozcestník stojimezaukrajinou.cz

Vydáno: 2 minuty čtení

Informace “Jak pomoci” společně s informacemi “Hledám pomoc” přeloženými do ukrajinského jazyka jsou tak nyní přehledně na jednom místě.

Sociální sítě zaplavilo obrovské množství solidarity a nápadů, jak pomoci občanům Ukrajiny na útěku před válkou. Stovky lidí a desítky firem se spojily pod hlavičkou platformy Stojíme za Ukrajinou a následně v komunitě expertních dobrovolníků Česko.Digital během jednoho víkendu vytvořily webový rozcestník stojimezaukrajinou.cz. Informace “Jak pomoci” společně s informacemi “Hledám pomoc” přeloženými do ukrajinského jazyka jsou tak nyní přehledně na jednom místě.

Jedním z cílů platformy Stojíme za Ukrajinou je zamezit tříštění informací a duplikaci práce. Proto se tým dobrovolníků a aktivistů rozhodl spolupracovat napříč sektory a vytvořit jednu informační platformu, která komukoliv umožní pomoc obyvatelům Ukrajiny nabídnout a ukrajinským obyvatelům pomoc vyhledat.

Rozcestník pomoci www.stojimezaukrajinou.cz funguje jako webová stránka, která sdružuje nejrůznější formy pomoci přes ověřené odkazy. Finální verze se dynamicky rozvíjí a roste s tím, jak do projektu přichází další aktivisté a expertní dobrovolníci. Už nyní je ale rozcestník použitelný.

Zatímco rozcestník stojimezaukrajinou.cz mapuje nabídky a poptávky pomoci na úrovni organizací a institucí, vzniká také druhý projekt pomahejukrajine.cz, který nabídne katalog konkrétních možností pomoci a propojí lidi napřímo. Společně tak vytváříme první ucelenou platformu pro jednotlivce, kteří chtějí pomáhat.

 

 

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 27. 2. 2022 Česko.Digital; platforma Stojíme za Ukrajinou