Romistika nabízí studium romského jazyka a reálií v multidisciplinární perspektivě

Vydáno: 4 minuty čtení

Po dvou letech se na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy opět otevírá obor romistika. Nabízí jej Katedra středoevropských studií pod názvem Středoevropská studia: Romistika.

Romistika má jako obor na FF UK již téměř třicetiletou tradici. Studium nabízí vhled do jazykových, sociokulturních a historických reálií romských komunit zejména v česko-slovenském prostoru a zprostředkovává vědomosti o tématech souvisejících s aktuálně řešenými otázkami Romů u nás i ve světě. Absolventi romistiky pak působí nejčastěji v rámci neziskového sektoru, v médiích i ve státní správě. „Romové žijí ve většině evropských zemí a jsou součástí evropského kulturního prostředí po více než šest století. Je chybou spojovat romské téma jen se sociální tématikou. Proto předmět studia představujeme z mnoha různých úhlů pohledu, včetně perspektivy samotných Romů. Ke studiu bychom rádi přivítali jednak studenty z romských rodin, kterým umožňujeme zasadit svou rodinnou historii a životní zkušenost do širších kontextů, tak také studenty z neromského prostředí, kterým studium kromě jiného může zprostředkovat jedinečnou zkušenost menšinové jinakosti,“ říká vedoucí Semináře romistiky KSES FFUK Helena Sadílková, Ph.D.

Romistika na Katedře středoevropských studií je unikátním oborem v České republice a představuje jeden z mála takto koncipovaných oborů na světě. Kromě možnosti nahlédnout romskou historii a kulturu i vztah k nim ze strany státu a společnosti v širokých souvislostech studium nabízí také unikátní příležitost osvojit si romský jazyk. Rodilým mluvčím romštiny poskytne přehled o struktuře jejich mateřštiny a možnost uplatnit se např. v roli překladatelů či učitelů romštiny. „Romština je největším menšinovým jazykem Evropy. Jen na území bývalého Československa má statisíce mluvčích a je nedílnou součástí kulturního a jazykového dědictví našeho regionu,“ uvádí Michael Beníšek, Ph.D., jeden z vyučujících romštiny. „Některé vysoké školy u nás i ve světě nabízejí základní jazykový kurz nebo úvod do romských reálií, případně při výuce čerpají z romistických výzkumů. Na romistice v Praze se ale studenti naučí romštinu dokonale,“ dodává k unikátnosti oboru Pavel Kubaník, Ph.D., další z vyučujících oboru.

Romistiku lze studovat jako samostatný obor, ale také v kombinaci s dalšími obory, které se na pražské filozofické fakultě vyučují. „Jelikož spolupracujeme i s dalšími zahraničními univerzitními pracovišti, zaměřenými na studium romského jazyka a reálií, mají studenti v současnosti možnost vycestovat například do Budapešti, Helsinek nebo Stockholmu, a získat tak nejen cennou zkušenost studia v zahraničí, ale také načerpat přímé informace o životě, historii a dialektech Romů žijících v dalších evropských zemích,“ říká Markéta Hajská Ph.D., která má na starosti mezinárodní projekt, v rámci kterého se tyto zahraniční pobyty realizují.

Co dalšího obor romistika na KSES FFUK nabízí? „Romistika je malý obor. Studenti z různých ročníků se navzájem znají, jsou v  kontaktu s pedagogy, a to nejenom během hodin. Učitelé vedle výuky pracují na výzkumech různého druhu a studenti mají možnost se jich pod jejich vedením účastnit. Takto jsem se během studia dostal mezi Romy v České republice, na Slovensku, v Anglii nebo v Polsku,“ říká o studiu romistiky její absolvent Jan Ort, který nyní pokračuje ve studiu jako student doktorského programu.

Přihlášky na obor Středoevropská studia: Romistika je možné podávat až do konce února 2020.

Více informací: https://kses.ff.cuni.cz/cs/uchazec/bc/romistika-bc/, https://www.facebook.com/romistikaFFUK/

Zdroj: Tisková zpráva TZ2020, Cuni.cz