Rodiče vítáni: Deset tipů, jak se zabavit.

Vydáno: 8 minut čtení

Nechcete, aby vaše děti strávily „volno“ pařením her na mobilu? Máme pro vás desatero tipů, jak se všichni spolu zabavit

Bezpečnostní rada státu vyhlásila mimořádné „koronavirové prázdniny“, to už všichni víme. Pro rodiče to ale žádné volno není. Řada z nás se teď snaží s dětmi dělat předepsané úkoly, vařit, udržet domácnost v chodu, a navíc samozřejmě i pracovat, aby i nadále bylo z čeho platit složenky. Nechcete, aby vaše děti strávily „volno“ pařením her na mobilu? Máme pro vás desatero tipů. Připravila je Veronika Šancová s naší redaktorkou Lucií Kocurovou.

Ukažte dětem, jak v kyberprostoru pracujete

Neodhánějte děti, když doma zasednete k práci. Nechte je koukat přes rameno do účetního programu, napište před nimi email, upravujte reálné dokumenty, prezentace, počítejte v tabulkách, tvořte s nimi grafy, nechte je být u vašeho online hovoru, ukažte, jak to řešíte, když vám něco nejde. Až budete tvořit report pro šéfa, udělejte si kopii, abyste o práci nepřišli, a dětem dovolte, aby si s dokumentem trochu pohrály. Můžou vytvářet nadpisy, využít odrážky, vložit odkaz. Děti tak snadno pochopí širší škálu možností, které technologie nabízí.

Nechte si ukázat aplikace, které děti používají, a hry, které hrají

Děti mnohdy používají technologie s pocitem viny. Rodiče jim dávají najevo, že je nevyužívají smysluplně a tráví na nich příliš mnoho času. Zkuste proniknout do jejich světa a nechte si ukázat, jak s technologiemi pracují. Třeba budete překvapeni, jaké aplikace používají a že ne všechny hry jsou stejné. Možná si po práci s nimi rádi nějakou hru zahrajete, nebo si něco postavíte v Minecraftu. A schválně, jak dlouho už řešíte, že jim musíte vysvětlit, jak se v online světě pohybovat bezpečně? Teď může být ta pravá chvíle; pomoci vám může portál Chytrá škola. Můžete se tu dozvědět leccos o hoaxech, fake news, reklamě, kybergroomingu a dalších nebezpečích.

Naučte se na počítači něco úplně nového

 Už dlouho si říkáte, že se chcete naučit základy programování, úpravu fotek nebo střih videa? Teď je ta pravá chvíle se do toho pustit. Aplikace jako CanvaPreziMentimeter či Scratch vás i vaše děti zabaví na dlouhou dobu. A pokud vás láká programování, vyzkoušejte e-learning „Kód za kódem“ od Czechitas. Zvládají ho i mladší školní děti. Zkoušejte, dělejte chyby a nebuďte moc překvapení, když zjistíte, že to dětem půjde snáz než vám. 

Objevte svět online vzdělávání

Nenadálé volno neznamená prázdniny. Děti (a s nimi i my rodiče) tudíž dostanou ze školy úkoly. Ne každý jsme pedagog a zvládnout domácí přípravu může být docela oříšek, ale naštěstí je internet kromě hloupostí plný i užitečných pomocníků. Spousta výukových videí je zdarma na Youtube (doporučit můžeme třeba kanál The School of Life, kde najdete například zajímavá videa týkající se lidské psychiky a pocitů) nebo v Khanově škole, která je zaměřená na přírodní vědy.

Procvičovat matematiku můžeme na matika.in, programovat se naučíte na Code.org a jazyky v Duolingu. Spousty cvičení z češtiny, matematiky i angličtiny najdete například na stránkách Umímeto nebo Školákov. Své online kurzy otevřela i některá nakladatelství – například Fraus nebo Nová škola. Testy rodičům uvolnila i společnost Scio.

Pár hodin klidné práce vám pak zajistí například dokumentární série z dílny BBC nebo francouzský seriál Svět budoucnosti, případně dokumenty, které nabízí web Prima ZOOM nebo Jeden svět na školách. Starším dětem pak můžete ukázat Tedx přednášky.

Vyčerpávající seznam rozdělený podle témat najdete na portálu Digiděti.

Staňte se tvůrci 

Jedna věc je řemeslně zvládnout určité aplikace a druhá plnit je obsahem. Proč se ten který nástroj vlastně učíme? Co chceme říct infografikou, videem, prezentací nebo články? Ukažte dětem, jak sami tvoříte, kde čerpáte nápady, inspiraci a co obnáší kreativní proces.

Ne každé dítě dokáže napsat článek, ale skoro každé dokáže vytvořit infografiku na určité téma, komiks, fotit nebo natočit video. A protože není zakázané potkávat se s kamarády, mohou třeba video natočit společně s nimi a potom je s vaší pomocí upravit. Můžete si třeba založit svůj blog a sdílet s ostatními videa o tom, jak jako rodina zvládáte život v izolaci.

Chopte se šroubováků

Máte doma vyřazené elektrospotřebiče a sadu šroubováků? Výborně, můžete se podívat dovnitř a objasnit dětem, jak předměty běžné potřeby vypadají a fungují. Viděli jste už někdy „střeva“ mobilu nebo staré klávesnice?

Abyste děti zapojili ještě víc, můžou například proces „ničení“ dokumentovat pomocí fotografií nebo videa. Záznamů demontáží a videí, která objasňují funkčnost spotřebičů, najdete na Youtube stovky (za všechny doporučujeme třeba kanál JerryRigEverything). Protože je většina v angličtině, tak je velmi snadno využijete i jako praktické jazykové lekce.

Statistika není nuda

Právě teď kolem nás krouží spousta dat a mnohé z nich stresují nejen nás, ale i děti. Jako rodiče můžeme udělat mnoho, aby se v nich děti lépe vyznaly, hledaly si správné zdroje a pochopily vztahy a souvislosti. Začít můžeme ukázkami dat, které potřebujeme k práci, a jak s nimi nakládáme v tabulkách a grafech. Od Excelu nebo Google tabulek se můžeme přesunout k velmi pěkně zpracovaným projektům určeným přímo pro děti. Jedním z nich je například webová aplikace Dollar Street, která nabízí pohled do domácností v různých zemích světa. Rodiny je možné filtrovat dle jejich příjmů a pomocí fotografií si uvědomit jejich běžný život. Aplikace navazuje na publikaci Faktomluva od Hanse Rosliga, kterou si můžete uklidňovat nervy, až dáte děti spát. Po jejím přečtení budete hledat měřítka a vztahy mezi daty, jaké vás do té doby nenapadly.

Zkuste navázat technologie na reálný fyzický projekt

Výborně funguje, když děti tvoří rukama a technologie používají jako doplněk – podporu pro jejich (nebo třeba váš společný domácí) projekt. Vycházejte primárně z nápadů dětí, ale třeba máte v záloze i nějaký hezký nápad na vylepšení domácnosti, na kterém se chce dítě podílet. Plánujete už dlouho vymalovat nebo postavit domeček na stromě? Nechte děti, aby dohledaly informace, spočítaly materiál, vytvořily plakátek nebo dokonce postavily eshop. Že to sami neumíte? Nevadí, aspoň máte příležitost se to učit spolu.

Tvořte něco rukama, dělejte pokusy

Dnešní děti jsou často odmalička zvyklé na „kreativní sady“ – předpřipravený materiál s návodem, jak si něco vyrobit. Možná už doma máte obrázky z písku nebo vlastnoručně ušité zvířátko na klíče. Jenže když máte být doma dva týdny a víc, není možné nakoupit dost sad pro všechny – už jen kvůli ceně. Takže teď je ten správný čas být kreativní. Inspiraci můžete čerpat z různých videí na YouTube, třeba oblíbené 5 Minutes Craft.

Můžete také zalovit v knihách i na internetu a pustit se do nejrůznějších nenáročných fyzikálních i chemických experimentů. Schválně, jak dlouho už si říkáte, že musíte zkusit aspoň tu sopku ze sody a octa? Nápady najdete třeba u Šikovného cvrčka, nebo (v nepřeberném množství, pozor, je to návykové!) na Pinterestu.

Odpojte se

Chce to trochu tréninku, pár pravidel, hodně diskusí a pochopení, než si doma zavedete okna, ve kterých technologie nepoužíváme a ani na ně nemyslíme – kdy máme možnost odpočívat, lelkovat a přemýšlet. Mozek je při využívání technologií v podstatě neustále přetížený. Zkuste si zahrát něco offline, třeba karty nebo deskovky. Vybrat si můžete z našich tipů.

Není zrovna jednoduché nastavit si práci doma tak, abychom my sami úplně vypnuli, nebyli dosažitelní a ukázali tak dětem, že nic nedělat je strašně důležité. A jelikož zatím máme možnost pohybu, tak toho využijme a šup na hřiště nebo do lesa.

Zdroj: https://www.rodicevitani.cz/trendy-ve-vzdelavani/digitalni-technologie/nechcete-aby-vase-deti-stravily-volno-parenim-her-na-mobilu-mame-pro-vas-desatero-tipu-jak-se-vsichni-spolu-zabavit/?fbclid=IwAR0bx6V1RMoGJKgjYh7o9DD6zTTpdccz4JD-BMh7zYP76Yq9gC0_ue78_-E