Rezort školství získá v roce 2020 další více než 1 mld. Kč

Vydáno: 2 minuty čtení
O další 1 mld. Kč zejména na platy v regionálním školství a 30 mil. Kč na program obědů pro děti ze sociálně nejslabších rodin se oproti předběžnému plánu zvýší rozpočet MŠMT, dohodli se na dnešním jednání k rozpočtu na příští rok ministryně financí Alena Schillerová a ministr školství Robert Plaga. Celkový rozpočet kapitoly MŠMT bez zdrojů EU dosáhne téměř 213 mld. Kč, což představuje meziroční navýšení o 17 mld. Kč.

„S výsledky jednání jsem velmi spokojen. Podařilo se nám naleznout velmi pragmatickou shodu ve všech klíčových oblastech, včetně zapojení nespotřebovaných výdajů. Rozpočet rezortu školství bude meziročně posílen o 17 mld. Kč jen z národních zdrojů. Polepší si nejen zaměstnanci ve školství, ale více peněz půjde také na potřebné investice do kvality vzdělávání, neboť například vysoké školy získají navíc 900 mil. Kč a budou tak celkově hospodařit s rekordními 26,5 mld. Kč,“ uvedl po jednání ministr školství Robert Plaga.

„Naše dnešní dohoda je důkazem, že vzdělávání je skutečnou vládní prioritou a rozpočet, na kterém jsme se dnes dohodli zajistí to, aby všechny ambiciózní závazky této vlády v oblasti školství byly naplněny. V regionálním školství vzroste příští rok objem prostředků na platy učitelů o 10 % a na platy nepedagogických pracovníků o 7 %. Pro rok 2021 se pak počítá s dalším nárůstem prostředků na platy učitelů o 9 % a v případě nepedagogických pracovníků s dodržením závazku, aby jejich platy dosáhly v tomto roce na 150 % jejich výše z roku 2017. Na konci volebního období v roce 2021 tak budou učitelé vydělávat v průměru více než 45 tisíc korun,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

 

Zdroj: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/rezort-skolstvi-ziska-v-roce-2020-dalsi-vice-nez-1-mld-kc