Řeč a problematika komunikace u osob s poruchami autistického spektra

Vydáno: 2 minuty čtení

Kurz pro logopedy a speciální pedagogy, kteří se zabývají komunikační terapií, ev. pro rodiče dětí s PAS s deficitem komunikačních dovedností.

Účastníci tohoto dvoudenního kurzu se zorientují v symptomatice poruch autistického spektra. Důraz je kladen na specifika komunikačních deficitů v průřezu celým spektrem (dětský autismus, atypický autismus, Aspergerův syndrom). Část přednášek je věnována diagnostice komunikačních dovedností, účastníci dostanou konkrétní škály určené pro testování a získají informace o typickém vývojovém profilu dílčích dovedností u dětí s poruchou autistického spektra. Speciální pedagog seznámí posluchače s metodou strukturovaného učení, která umožňuje zlepšit spolupráci dítěte mimo jiné i v  oblasti komunikace. Poslední blok je věnován praktickým nácvikům komunikačních dovedností, včetně ukázek pomůcek a videoukázek, a to u dětí s nízko i vysoce funkčním autismem.

Počet hodin: 16

Kurz je akreditován u MŠMT.

Z obsahu kurzu:

Symptomatika poruch autistického spektra, typické chování a projevy, typy autismu. Specifické obtíže v komunikaci a řeči. Vývoj a testování řečových a komunikačních dovedností.

Základy strukturovaného učení. Komunikace u dětí s autismem, alternativní formy komunikace. Ukázky praktických nácviků a pomůcek využívaných v komunikační terapii.

Přednášející:

PhDr. Kateřina Thorová, Ph.D. – psycholožka, ředitelka odborných programů Národního ústavu pro autismus v oblasti diagnostiky

PaedDr. Věra Čadilová – speciální pedagožka, ředitelka SPC APLA při Národním ústavu pro autismus

Termín konání: 28. – 29. 4. 2016

Místo konání: Praha

Cena semináře: 3200,- Kč

Více informací a možnost přihlášení na webových stránkách www.vzdelavani.apla.cz nebo na emailu andrsova@apla.cz, kde vám také rádi odpovíme na vaše dotazy.