Rámcové vzdělávací programy

Vydáno: 2 minuty čtení

Školní vzdělávací programy určují vzdělávaní na jednotlivých školách. Žádný takový program se neobjede bez dodržování obecně závazných rámcových vzdělávacích programů.

Rámcové programy vznikly pro:

  • předškolní vzdělávání,
  • základní vzdělávání,
  • střední vzdělávání,
  • ostatní vzdělávání.

Propojení mezi tzv. Bílou knihou Národního programu rozvoje vzdělávání v ČR, Rámcovými vzdělávacími programy i Školním vzdělávacím programem zobrazuje následující schéma.

Řízení školy online

Jak RVP co nejlépe využít k Vašemu prospěch? Přečtěte si Pracovní situaci. Pokud se zaregistrujete, můžete celý portál využívat 30 dní zcela zdarma.

Aktuálně dochází k přezkoumání rámcových vzdělávacích programů a jejich plánování až do roku 2022. Novinkou bude, že vymezí rozsah, obsah vzdělávání pro všechny žáky. Návrh se týká předškolního vzdělávání, základního vzdělávání, vzdělávání v gymnáziích a všeobecného vzdělávání v středním odborném vzdělávání. Velmi působivě a podnětně o tom píše Ondřej Šteffl, ředitel SCIO ve svém článku v časopise Řízení školy (I. díl září 2017, II. díl říjen 2017).

Rámcové vzdělávací programy naleznete v Řízení školy online.

Když si musíte být jistí

Konzultačního centra NÚV Vám zodpoví Vaše otázky týkající se RVP, ŠVP či metodické podpory. V rámci předplatného Řízení školy online naleznete odpovědi na Vaše otázky v Pracovních situacích, na Vaše povinnosti Vás upozorní Kalendář a navíc se můžete s odborným dotazem obrátit na naše autory. Stačí nám napsat email.

V rámci sekce Pracovní situace na Řízení školy online si můžete přečíst:

Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018