Projekt Soutěž a Podnikej zná svého vítěze. Čeká ho cesta do Chicaga

Vydáno: 3 minuty čtení

Republikové finále třetího ročníku Soutěž a Podnikej přivítalo v pátek 25. ledna 2019 v prostorách KPMG Česká republika 9 finalistů. Ti mezi sebou zabojovali o hodnotné ceny v čele s desetidenní obchodní cestou do Chicaga.

Do finále se probojovalo 6 vítězů regionálních finálových kol, které se uskutečnily ve Zlíně, Olomouci, Praze, Plzni, Pardubicích a Liberci. Další tři soutěžící obdrželi od poroty divokou kartu a tak i oni dostali šanci zabojovat o celkové vítězství.

Vítězem na celorepublikové úrovni se nakonec stala aplikace Pochopím.to, jejíž autorem je mladý vývojář Ondřej Gonzor, a se kterou plánuje reformovat české školství. Jeho aplikace řeší problém nedostatku zpětné vazby pro učitele a s tím spojené nepochopení látky ze stran žáků a syndrom vyhoření na straně pedagogů. Díky této aplikaci nemusí mít žáci strach podělit se o to, čemu nerozumí a učitel téměř okamžitě dostává data a ví, na co se může příště zaměřit, a jak se připravit na další hodinu.  O vývoj se stará společně se svými kolegy Janem Kaiferem a Tomášem Vrbovským. Více o Ondřejovi a jeho aplikaci najdete zde.

Na druhém místě se pak umístila dvojice Jonáš Kůra a Petr Starý se svým dřevěným batohem Woodbag. Třetí příčku obsadily studentky z Olomouce Alena Harbichová a Markéta Režnarová, které pomocí deskové hry Proklikej se upozorňují na problém dnešní doby, kyberšikanu.

Ve finále byly oceněny ještě dva projekty. Cenu poroty si odnesl Jakub Konečný a jeho Med z Prajzké. Jakub chce vytvořit značku kvalitních medů a dalších včelích výrobků jako je propolis, vosk a medovina.

„Všechny prezentace, které jsme dnes měli možnost vidět do finále rozhodně patří. Jeden příběh nás tady ale navíc chytil za srdce a rozhodli jsme se udělit speciální cenu jednomu chlapci, který věříme, že bude pokračovat ve své snaze a jednou třeba zachrání svět. A každý z nás, kteří tady v porotě sedíme mu pomůžeme s nakopnutím jeho byznysu,“ vysvětlil za porotu Marián Fury.

Publikum pak ocenilo nápad Daniela Pastrňáka a Jakuba Velkoborského, aplikaci Click & Eat, která spočívá v urychlené a digitalizované formě objednávání a placení v restauracích.

V porotě zasedli odborníci ve svých odvětví. Pavlína Louženská, která stála u zrodu skupiny #HolkyzMarketingu, Juraj Atlas, první člen a náčelník Liftaga, Tomáš Hülle, zakladatel European Centre for Career Education a prezident Czech China Entrepreneurs Forum, Marián Fury, výkonný ředitel strategicko-kreativní agentury Zaraguza CZ a Iva Baranová z KPMG Legal.

Celkový vítěz, kterým je Ondřej Gonzor s aplikací Pochopím.to se může těšit na desetidenní obchodní cestu do Chicaga, kde pozná lokální podnikatelskou scénu (inkubátory, coworkingová centra), univerzity (Northwestern, University of Chicago, Depaul University, Loyola University) a bude bydlet u místní rodiny a další hodnotné ceny, které jsou uvedeny zde.

O Soutěž a Podnikej

Soutěž a Podnikej je program pro studenty středních škol z České republiky. Soutěž je určena studentům, kteří mají zájem o inovativní řešení problémů a tvorbu svého vlastního podnikání ještě na střední škole a později při svém dalším studiu či praxi. Účastníci v regionálních kolech soutěží proti svým kolegům z ostatních škol v rámci regionu. Vítězové jednotlivých kol se utkají ve finálovém celostátním kole, které se koná v Praze.

http://soutezapodnikej.cz/

Zdroj: Tisková zpráva projektu Soutěž a Podnikej