Program 3M Věda doma pomáhá udržet zájem dětí o přírodní vědy i během distanční výuky

Vydáno: 4 minuty čtení

Výuka na dálku přinutila učitele hledat alternativní způsoby, jak žáky zaujmout. Technologická společnost 3M, která aplikuje vědu na každodenní život, proto přispěchala učitelům na pomoc a zapojila do popularizace vědy tým svých špičkových vývojových inženýrů. Výsledkem je série videí „Věda doma“ s pokusy, které zvládne každý školák doma v kuchyni nebo v pokojíčku. Hravou formou si osvojí poznatky z chemie a fyziky. 

V Česku se opět vyučuje na dálku a je to pro všechny (žáky, učitele i rodiče) výzva, přestože už mají „natrénováno“ z minulého školního roku. Průzkum společnosti Avast prozradil, že více než polovina českých rodičů byla s distanční výukou svých dětí spokojena, zatímco pětina je zcela opačného názoru. Nejvíce spokojení s distanční výukou byly rodiče žáků v Austrálii a USA.  Podle jiné nedávno realizované studie si více než třetina amerických rodičů (36 %) přeje pro své děti kombinaci prezenční a distanční výuky, a dalších 28 % amerických rodičů pak v průběhu tohoto těžkého období preferuje přejít na distanční výuku úplně. Americká společnost 3M chápe potíže, kterým školy a rodiny čelí, a právě proto vytvořila vlastní modul „3M Science at Home“, tedy Věda doma. Dostupný je také v češtině.

Učitelé přírodovědných předmětů přicházejí při distanční výuce o nejcennější trumf, který obvykle nadchne i žáky a studenty, kteří jsou jinak vůči přírodním vědám spíše zdrženliví – a sice laboratorní práce. Technologická společnost 3M dlouhodobě ukazuje, že věda je všude kolem nás, a tak ve svém programu využívá arzenál kuchyňských, domácích a třeba i sportovních potřeb. „Moje první pokusy probíhaly ve skutečnosti doma, v kuchyni. Spolu se svým bratrem jsme experimentovali s různými přísadami. Oba jsme se později stali inženýry,“ říká Jayshree Set, která už 27 let pracuje jako inženýrka chemie ve 3M a je zároveň popularizátorkou vědy. Pro děti, kterým se celá škola zúžila do rámu obrazovky, si připravila jednoduchý experiment, v němž pomocí jedlé sody a octa nafoukne balonek. Ilustruje tím chemickou reakci zásady a kyseliny, respektive to, že když se smíchá kyselina octová s hydrogenuhličitanem sodným, reakcí vznikne oxid uhličitý. Videem o difusi zase provádí Miss America 2020 Camille Schrier, která je zároveň absolventkou biochemie a systémové biologie. Pohyb částic v kapalinách vysvětluje na jednoduchém pokusu se sklenkou teplé a studené vody a potravinářského barviva.

Ve videích vystupují vědci, inženýři nebo zvláštní hosté 3M a provádí pokusy, které odpovídají standardu NGSS, jež využívají mnohé státy v USA k hodnocení výuky přírodovědných předmětů. Všechny pokusy vznikly ve spolupráci s muzeem Bakken a časopisem Scientific American.

Praktická výuka rozvíjí kreativitu, posiluje kritické myšlení, a to je příznivé pro vývoj dítěte,“ říká pedagog a autor odborných publikací Michael Bonner a dodává: „Covid-19 nás přinutil být kreativní v tom, jak se vypořádat s problémy způsobenými globální pandemií. Zdroje, jako je 3M Věda doma, představují nejen dostupné možnosti učení pro studenty, ale slouží také jako další výukové zdroje pro pedagogy a rodiče. “

3M se vzdělávání v oblasti vědy a techniky věnuje dlouhodobě. V roce 2019 prostřednictvím platformy 3M Gives věnovala 41 milionů dolarů a více než 78 000 hodin dobrovolnické činnosti na podporu projektů, včetně programu „Visiting Wizards“, kde vědci 3M předvádějí ve třídách praktické vědecké experimenty. 3M také podporuje programy a iniciativy pro vysokoškolské vzdělávání a profesní rozvoj, stejně jako uděluje stipendia, díky kterým mohou nadaní studenti pokračovat v kariéře v oboru STEM.

Společnost 3M prostřednictvím on-line výuky „Science at Home“ podporuje učitele, žáky i rodiče po celém světě.

Videa s českými titulky jsou dostupná na YouTube, domovská stránka projektu v angličtině je 3M.com/scienceathome

Zdroj: Tisková zpráva 3M Česko, spol. s r.o. ze dne Praha, 30. října 2020