Proč jsou dovednosti řízení vlastní kariéry tak důležité?

Vydáno: 3 minuty čtení

Novinky a inspirace o vzdělávání,  dovednostech, rozvoji i trhu práce.  Květen 2022

V mezinárodní fotosoutěži zabodovala Střední škola designu a módy Prostějov 

Za vytvoření souboru fotografií anebo natočení videa byly v soutěži oceněny tři týmy z prostějovské střední školy designu a módy. Obsadily 4., 6. a 8. místo z 80 týmů z celé Evropy.  Studentům 2. ročníku multimediální tvorby, kteří se do soutěže zapojili v rámci hodin anglického jazyka a ukázali svůj obor a své odborné, digitální a zelené dovednosti, gratulujeme. 

Proč jsou dovednosti řízení vlastní kariéry tak důležité?

Dovednosti řízení vlastní kariéry ovlivňují přímo pracovní část našeho života a nepřímo mají vliv na celý náš život. Jde v podstatě o dovednosti žít smysluplný a spokojený život. Co všechno mezi tyto dovednosti patří? 

Slovinsko: nová platforma pro předvídání dovedností

V posledních letech investovalo Slovinsko mnoho úsilí do dlouhodobého i krátkodobého předvídání kompetencí. V minulém roce ho završil projekt platformy pro předvídání dovedností, která bude hrát klíčovou roli při vyrovnávání se s budoucími výzvami v oblastech práce. 

Cedefop spouští nástroje na podporu mladých, kteří nepracují ani se nevzdělávají

Soubor nástrojů se inspiruje úspěšnými příklady z odborného vzdělávání a přípravy. Najde využití při vytváření politik a zavádění postupů, jež budou lépe reagovat na potřeby nepracujících a nevzdělávajících se osob a pomohou jim znovu se zapojit do vzdělávání či odborné přípravy a na trh práce. 

Jaké dovednosti budete potřebovat v budoucnosti?

Mezi v současnosti nejvíce poptávané dovednosti patří podle Světového ekonomického fóra flexibilita a umění přizpůsobit se změnám, ochota učit se nové věci, selfmanagement a práce v týmu. Mezi nejrychleji rostoucí dovednosti patří také digitální dovednosti, vnímání souvislostí a mezioborových vztahů a další. Jaké to jsou? 

Publikace OECD: Dělat věci dobře

Zhoršením vyhlídek v důsledku velkých společenských změn jsou nejvíce ohroženi dospělí s nízkou úrovní dovedností. Řešením je zvýšit množství i kvalitu vzdělávacích příležitostí pro tyto dospělé. Jak na to, radí brožura OECD  v 7 akčních bodech.

 

Zdroj: Newsletter Odborné vzdělávání v Evropě