Pro výuku na dálku mohou učitelé nyní využít školní balíček Cisco Webex

Vydáno: 4 minuty čtení

Rychlé rozšíření technologií pro distanční výuku v posledních měsících přineslo také jejich větší přizpůsobení potřebám učitelů, žáků i samotných škol. Nový balíček Cisco Webex pro vzdělávání nabízí nové funkce, aby pomohl školám s hladkým fungováním distanční výuky. Cisco Webex pro vzdělávání stojí 2 dolary měsíčně na jednoho učitele a díky dotacím ho školy mohou mít zdarma.

Videokonferenční software Cisco Webex s rozšířenými funkcemi byl na jaře nabízen bezplatně, společnost Cisco tak podpořila úspěšné zakončení školního roku. Učitelé také používali Webex účty zřízené zdarma na oficiální online stránce. Tato Free verze je omezena na 50 minut výuky a umožňuje připojení až 100 účastníkům. Cisco nyní připravilo výukový EDU balíček s řadou nových možností, který tyto limity odstraňuje a přidává řadu funkcionalit navíc. Například dovoluje předat pořadatelství videokonference někomu dalšímu v případě, že by učitel potřeboval zastoupit.

Nové funkce Webexu, nové možnosti vuužití

Videokonferenční řešení Cisco Webex je nyní v češtině, učitelé mohou využít funkci „hard mute“ – ztlumení mikrofonů žáků, kteří pak nemohou vstupovat do přednášky. Učitelé mají také k dispozici virtuální pozadí, které posílí jejich soukromí. Stranou nezůstala ani distanční výuka hudební výchovy, díky širšímu akustickému pásmu umí Webex přirozeně zprostředkovat zpěv a hru na hudební nástroje. Učitel dostává také možnost dělit studenty do pracovních skupin a komunikovat s nimi odděleně. Videokonference lze samozřejmě nahrávat, a tak je možné si přednášku pustit i zpětně. Mezi další rozšíření videokonferenčního řešení, která lze v rámci balíčku využít, patří Webex Meetings, Webex Events, Webex Teams a Webex Trainings, kde učitelé mohou pořádat cvičení, kurzy, setkávat se s rodiči, pozvat hostující řečníky a sdílet materiály. Pokud bude škola používat Webex jako platformu, dostane k dispozici centrální organizační prostředí a technickou podporu.

Kompletní videokonferenční balíček pro školy obsahuje všechny licence Webexu včetně těch pro hardwarové videokonferenční zařízení. Tato EDU licence stojí 2 USD za měsíc na jednoho učitele a může být financována ze státních dotací – takzvané Šablony 2.0. Licence se platí pouze za učitele, kteří budou pořadateli videokonferencí, studenti mají služby Webexu zdarma.

Hybridní vzdělávání vyžaduje efektivní inteligentní řešení

Vzdálená výuka vyžaduje více, než jen video a mikrofon. K celému balíčku nabízí Cisco registraci hardwarových zařízení. Sem patří například interaktivní digitální tabule, která umožnuje spolupráci ve třídě i na dálku. Studenti mohou tabuli využívat při skupinové práci a psát na ni poznámky přímo ze svých počítačů. Vyzkoušet někoho u tabule jde i na dálku. Dále to jsou videokonferenční jednotky s kamerami, které sledují pohyb a učitel je tak neustále v záběru.

Tři dny a komplexní distanční výuka je v provozu

Za současné situace je často potřeba nasadit videokonferenční řešení pro výuku na dálku velice rychle. Maximální čas pro nasazení Cisco Webex jsou pouhé tři dny. Do této doby spadá také zaučení uživatelů. Co Cisco Webex dokáže v distanční výuce a že přechod na něj není nic složitého, lze vidět i na příkladu mělnické základní školy ERIZA, které Cisco Webex pomohl nejen pokračovat ve výuce navzdory pandemii, ale díky němu se řada dětí zlepšila v přípravě, přístupu a komunikaci. Technická univerzita v Košicích díky Webexu zase zvládla ze dne na den přejít na vzdálenou výuku, navíc jeho prostřednictvím organizuje i samotný chod celé instituce.

Učitelé a ředitelé se se svými dotazy týkající se videokonferenčního řešení Cisco Webex mohou obrátit na speciální kontaktní e-mailovou adresu webexcz@cisco.com

 Řízení školy online

Zdroj: Informace Cisco.com