Přírodovědná olympiáda zemí Evropské unie

Vydáno: 2 minuty čtení

European Union Science Olympiad (EUSO) – Přírodovědná olympiáda zemí Evropské unie – byla založena v roce 2002 dr. Michaelem Cottrem z Dublin City University, který přišel s návrhem uspořádat mezinárodní týmovou soutěž pro studenty ze zemí EU. Olympiáda je koncipována jako multidisciplinární týmová soutěž doplňující jednooborové mezinárodní olympiády a je určena pro nadané studenty ze zemí EU do 17 let. Je založena na týmové spolupráci studentů při řešení jednotlivých testových úloh. Národní institut pro další vzdělávání plní roli koordinátora této soutěže za ČR, organizuje a finančně zajišťuje soustředění studentů před vlastní soutěží a následně i jejich výjezd.

Letošní 13. ročník soutěže se uskuteční od 26. 4. do 3. 5. 2015 v rakouském Klagenfurtu.  Akce se účastní celkem 25 zemí EU. Každá země může vyslat maximálně dva týmy složené z biologa, fyzika a chemika, tři mentory a koordinátora.

V České republice se výběr účastníků odvíjí od úspěšnosti v předmětových olympiádách (fyzikální, chemické a biologické). Během týdenního přípravného soustředění a výběrového kurzu, který se letos uskutečnil na Přírodovědecké fakultě Univerzity Hradec Králové a na Univerzitě Pardubice, Fakultě chemicko-technologické, byli pro reprezentaci České republiky na této soutěži nominovániLudvík Kašpar (Gymnázium Žitavská, Česká Lípa); Jakub Gregora (Gymnázium Lanškroun); Danil Koževnikov (Gymnázium Jana Keplera, Praha 6); Jolana Škachová (Gymnázium Rumburk); Iva Švecová (Gymnázium J. Masaryka, Jihlava) a Josef Kvapilík (Arcibiskupské gymnázium Kroměříž).

Zástupci České republiky se účastní soutěže již po osmé. V prvním roce své účasti jsme získali dvě bronzové medaile. V následujícím roce byli naši studenti úspěšnější a přivezli bronzové a stříbrné medaile. „Zlaté žně“ začaly v roce 2009 ziskem absolutního vítězství a poháru pro absolutního vítěze, druhý tým vybojoval stříbrné medaile. Absolutní vítězství se nám podařilo v roce 2010 obhájit a znovu tak získat zlaté medaile a pohár pro absolutního vítěze, druhý tým přivezl opět stříbro. V roce 2011, kdy ČR olympiádu pořádala, uniklo našim týmům zlato o pouhé 2 body, oba týmy skončily stříbrné. Zlatou medaili jsme přivezli opět v roce 2012 z Litvy za 5. místo, druhý tým skončil bronzový. Rok 2013 byl pro nás rokem bronzovým, zlaté medaile se nám podařilo opět vybojovat v roce 2014, kdy jsme přivezli zlaté medaile za 3. místo a stříbrné medaile za 16. místo z 50 týmů EU.

Uvidíme, jak si naši studenti povedou letos. Více informací o letošním ročníku najdete na http://www.euso.at.